kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Wino
750ml
Wino
750ml
Nazwa tego wina odnosi się do techniki produkcji, polegającej na mieszaniu osadu drożdżowego w trakcie dojrzewania wina w beczce. Proces ten w znacznym stopniu wpływa na wzrost intensywności aromatów spożywczych, których trunek nabiera podczas dojrzewania w obecności komórek drożdży. W winie od Janosza Babiczki rozpoznamy obok akcentów szczepowych: grejpfruta, gruszki, jabłka i cytryny - również aromaty od-fermentacyjne: jogurt, śmietanę, skórkę chleba, ciasto drożdżowe. Po chwili napowietrzania wina w kieliszku, wyczuwalne mogą być również elementy bukietu wskazujące na dojrzałość trunku: miód, dżem z owoców pigwowca, kompot z mirabelek.
Złożona struktura zapachowa tego wina znajduje kontynuację w jego smaku. W ustach powtarza się większość z rozpoznanych nosem zapachów. Żywa, wyraźna kwasowość dominuje wrażenia smakowe, a towarzyszy jej lekka cierpkość. Uwagę zwraca doskonała integracja alkoholu ze strukturą wina, który przy stężeniu 14% jest niemal niewyczuwalny.
Wino pasuje do ciężkich dań ze smażonego lub pieczonego drobiu, ryb, kremowych serów pleśniowych, a nawet wieprzowiny. Wyrazistość aromatyczną wina docenić można podając je w temperaturze 12-14°C.
Osoby, które wybrały ten produkt, oceniły go na: