Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

BenRiach Peated Cask Strength Batch 1, 56%

Szkocja__Speyside

Whisky

Ben.Peated Cask stren.Batch 1

700ml

BenRiach Peated Cask Strength Batch 1, 56%
Ben.Peated Cask stren.Batch 1
299,99 zł
Średni czas realizacji rezerwacji: 3 dni robocze

Opis produktu

Whisky z regionu Speyside. Nie barwiona, nie rozcieńczana, o naturalnej mocy beczkowej 56%, wyprodukowana wyłącznie ze słodu jęczmiennego w jednej gorzelni. Użyty na etykiecie zwrot “Peated” podkreśla wykorzystanie torfu w procesie produkcji tego alkoholu, dokładnie rzecz ujmując chodzi o proces podsuszania dymem torfowym kiełkujących ziaren jęczmienia na samym początku procesu produkcji whisky. Aromat dymu definiuje charakter trunku i rodzaj aromatów jakich możemy się spodziewać po otwarciu butelki. Ta tradycyjna dla wysp szkockich metoda suszenia słodu rzadziej obecnie stosowana jest w innych regionach, stąd decyzja producenta o podkreśleniu tego faktu na etykiecie trunku, szczególnie, że cały proces słodowania przeprowadzana jest na miejscu, w gorzelni. Po destylacji alkohol dojrzewa w beczkach po amerykańskim bourbonie oraz Sherry, które również składowane są na miejscu, w magazynach gorzelni. Wartym podkreślania jest fakt, iż za finalną kompozycję smaku odpowiadał wielce ceniony master blender, Billy Walker. W kategorii whisky dymnych oferowany tutaj trunek plasuje się w środku na skali intensywności smaku. W zapachu obok dymu odnajdziemy miękkie nuty owocowe i maślane, a odczucie w ustach jest przyjemne i gładkie. Rozcieńczanie wodą pomaga urozmaicić wyczuwalny bukiet. Nos jest umiarkowanie intensywny, czysty, torfowy. Jest tu dym z palonego siana, suszona trawa, zamsz i odrobina alg morskich. Słodsze nuty migdałów, gruszki, popcornu z masłem. Kilka kropel wody i możemy wyczuć słodowany jęczmień, kwiaty i prażone nasiona sezamu. Na podniebieniu: średniej gęstości konsystencja i delikatna słodycz. Gruszka i miód przechodzą w miękki aromat dymu drzewnego, popiołu i siana, następnie: kandyzowana skórka pomarańczy, goździki, kardamon i prażona kasza jęczmienna. Smak whisky rozcieńczonej wskazuje na obecność akcentów owocowych jak pomelo i kantalupa. Finisz jest średniej długości. W ustach pozostają aromaty kojarzące się drewnem sosnowym, masłem, popcornem, migdałami i winogronami. W wersji rozcieńczonej, woda uwalnia nieco więcej akcentów winogronowych i aromat mokrej kredy.
5540067

Opinie

Ten produkt nie został jeszcze oceniony.

Znasz tę
whisky?

Podziel się wrażeniami.

Dodaj opinię
Twoja ocena
Napisz własną recenzję