Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
BenRiach Peated Cask Strength Batch 1, 56%
- Szkocja
- Single Malt
- 56% Zawartość alkoholu
- SKU: 5540067
- Pojemność: 700ml
- Wiek: NAS
Więcej informacji
Whisky
Ben.Peated Cask stren.Batch 1
700ml

Ben.Peated Cask stren.Batch 1
299,99 zł
Opis produktu
Whisky z regionu Speyside. Nie barwiona, nie rozcieńczana, o naturalnej mocy beczkowej 56%, wyprodukowana wyłącznie ze słodu jęczmiennego w jednej gorzelni. Użyty na etykiecie zwrot “Peated” podkreśla wykorzystanie torfu w procesie produkcji tego alkoholu, dokładnie rzecz ujmując chodzi o proces podsuszania dymem torfowym kiełkujących ziaren jęczmienia na samym początku procesu produkcji whisky. Aromat dymu definiuje charakter trunku i rodzaj aromatów jakich możemy się spodziewać po otwarciu butelki. Ta tradycyjna dla wysp szkockich metoda suszenia słodu rzadziej obecnie stosowana jest w innych regionach, stąd decyzja producenta o podkreśleniu tego faktu na etykiecie trunku, szczególnie, że cały proces słodowania przeprowadzana jest na miejscu, w gorzelni. Po destylacji alkohol dojrzewa w beczkach po amerykańskim bourbonie oraz Sherry, które również składowane są na miejscu, w magazynach gorzelni. Wartym podkreślania jest fakt, iż za finalną kompozycję smaku odpowiadał wielce ceniony master blender, Billy Walker. W kategorii whisky dymnych oferowany tutaj trunek plasuje się w środku na skali intensywności smaku. W zapachu obok dymu odnajdziemy miękkie nuty owocowe i maślane, a odczucie w ustach jest przyjemne i gładkie. Rozcieńczanie wodą pomaga urozmaicić wyczuwalny bukiet. Nos jest umiarkowanie intensywny, czysty, torfowy. Jest tu dym z palonego siana, suszona trawa, zamsz i odrobina alg morskich. Słodsze nuty migdałów, gruszki, popcornu z masłem. Kilka kropel wody i możemy wyczuć słodowany jęczmień, kwiaty i prażone nasiona sezamu. Na podniebieniu: średniej gęstości konsystencja i delikatna słodycz. Gruszka i miód przechodzą w miękki aromat dymu drzewnego, popiołu i siana, następnie: kandyzowana skórka pomarańczy, goździki, kardamon i prażona kasza jęczmienna. Smak whisky rozcieńczonej wskazuje na obecność akcentów owocowych jak pomelo i kantalupa. Finisz jest średniej długości. W ustach pozostają aromaty kojarzące się drewnem sosnowym, masłem, popcornem, migdałami i winogronami. W wersji rozcieńczonej, woda uwalnia nieco więcej akcentów winogronowych i aromat mokrej kredy.
5540067
Opinie
Osoby, które wybrały ten produkt, oceniły go na:
5
(1)
-
Mój pierwszy cask strenth i muszę powiedzieć, że się nie zawiodłem. Piękny naturalny kolor, nie poddany filtracji. Zapach i smak pardzo bogate, z niezwyle długim finiszem mieniącym się na języku paletą smaków. Do długiej degustacji w towarzystwie innych zapaleńców ;) Polecam
Znasz tę
whisky?
Podziel się wrażeniami.
Dodaj opinięNapisz własną recenzję