The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Polecam! To nie jest Kadarka jaką znają Polacy z najniższych półek sklepowych. To jest Kadarka w najlepszym wydaniu od bardzo dobrego producenta.Daniel
Occhi di Ciumi od Al-Cantara to wino wytrawne, stworzone z winogron odmian Carricante oraz Grecanico uprawianych na winnicach okalających Etnę. Nad produkcją wina czuwał Salvatore Rizzuto, enolog zdobywający doświadczenie na winnicach Bordeaux i Piemontu.W nosie wino ujawnia subtelne nuty białych kw...
Al-Cantàra O'Scuru O'Scuru to wyjątkowej jakości czerwone wino pochodzące z wulkanicznych stoków Etny na Sycylii. Trunek ten dojrzewał przez rok w baryłkach z dębów francuskich, a nad jego produkcją czuwał Salvatore Rizzuto, enolog zdobywający doświadczenie na winnicach Bordeaux i Piemontu. O’Scuru ...
Znakomitej jakości wino musujące z regionu Valdobbiadene. Poziom cukru resztkowego określono na etykiecie jako Brut, sięgając po ten trunek spodziewać można się zatem smaku wytrawnego.W kieliszku: jasno słomkowa barwa i wyraźne spienienie. Od razu po nalaniu wyczuwalny jest świeży, finezyjny bukiet....
Winiarnia Cuatro Rayas, będąca symbolem innowacji i jakości, od lat zachwyca miłośników wina rzemieślniczym podejściem i zaangażowaniem w tworzenie wyjątkowych win, oddających swoim smakiem esencję pochodzenia. Prezentowany tutaj trunek powstał z winogron Verdejo pochodzących z winnic w wieku od 80 ...
To klasyczne, czerwone wytrawne wino pochodzi z Panzano in Chianti. Miejscowość tą otacza typowy dla regionu Chianti, pagórkowaty krajobraz. Winnice obsadzone są tam głównie odmianą Sangiovese i rozciągają się w otoczeniu oliwnych gajów i lasów. Dzięki swojemu położeniu, klimatowi i glebie, okolice ...
Villa di Chiesa od Cantina Santadi to białe wytrawne wino o wyraźnym beczkowym charakterze. W kieliszku trunek charakteryzuje się atrakcyjną, złotawą barwą z delikatnymi zielonkawymi odblaskami sugerującymi wczesną jeszcze fazę rozwoju. Bukiet aromatyczny Villa di Chiesa jest złożony i intrygujący, ...
Amador Diez od Cuatro Rayas jest limitowaną edycją białego wina, produkowaną z wyselekcjonowanych, najlepszych partii winogron Verdejo z winnic regionu Rueda. Nazwa trunku upamiętnia Amadora Dieza de Íscar, jednego z założycieli winnicy. Na bogactwo i złożoność smakową trunku wpływ bezpośredni ma sp...
Latem i nie tylko, do deserów ale również jako aperitif. A jeśli we dwoje - to koniecznie z truskawkami Słodkie, lekko musujące wino Moscato d’Asti stanowić może deser sam w sobie lub towarzyszyć potrawom przy wielu okolicznościach. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.Wino pachnie intensywnie, w buk...
Prosecco Brut Asolo Superiore, Borgo to eleganckie i wyrafinowane smakowo wino musujące. Trunek reprezentuje ograniczony geograficznie region Asolo, sąsiadujący ze znanymi apelacjami Conegliano i Valdobbiadene. Asolo posiada swoistą kombinację mikroklimatu i gleb, pozwalającą winiarzom na osiąganie ...
Musujące wino z apelacji Valdobbiadene określone na podstawie stężenia cukru resztkowego mianem Extra Dry. Nalewając wino do kieliszka obserwujemy wyraźne spienienie powodujące później w ustach powstawanie gęstej i trwałej piany. Aromaty łatwo rozpoznawalne w bukiecie trunku to ananas, zielone jabłk...
Moscato d’Asti, Poderi del Cordiere to włoskie wino musujące z regionu Piemont, produkowane z winogron Moscato. Charakteryzuje się niskim poziomem alkoholu i naturalną słodyczą. Wino jest w ustach lekkie, o łagodnych właściwościach musujących. Uwodzi intensywnym bukietem, w którym bez problemu odnal...
Chianti Classico pochodzące z upraw w dolinie Pesa. Płynąca przez dolinę rzeka Pesa, jest jednym z dopływów rzeki Arno. Rzeka Pesa ma kluczowe znaczenie dla rolnictwa i winiarstwa w tym obszarze, dostarczając wodę niezbędną do nawadniania upraw, w tym winorośli, z których obszar ten słynie.Chianti C...
Susumaniello “70” od Cantine Falcone to wino pochodzące z regionu Apulia we Włoszech. Trunek produkowany jest z endemicznej odmiany winogron Susumaniello, uprawianej na 70 letniej winnicy.Podczas degustacji zachwyca intensywnym kolorem i bogatym bukietem aromatycznym. Charakterystycznymi cechami sma...
Wino Nebbiolo “Belgardo” jest znakomitym jakościowo przedstawicielem apelacji Terre Alfieri. Ten leżący w sercu Piemontu region winiarski podniesiono do rangi DOCG w roku 2020. Wina Nebbiolo z Terre Alfieri są znane z eleganckich aromatów kwiatowych i owocowych, a także z nut przyprawowych i ziemist...
Rocznikowe wino musujące o jasno różowej barwie i wytrawnym, orzeźwiającym smaku. Pochodzące z regionu Treviso Prosecco powstało z gron Pinot Noir oraz Glera. Zaraz po nalaniu do kieliszka widać wyraźne spienienie. Wino pachnie bardzo przyjemnie. W łagodnym bukiecie rozpoznawalne są aromaty maliny, ...
Musujące wino z regionu Treviso, oznaczone klasyfikacją wytrawności Extra Dry. W ustach oprócz wyraźnej kwasowości wyczuwalny jest również lekki posmak słodyczy. Aromatycznie trunek jest bardzo łagodny a rozpoznawalny bukiet przypomina kompozycję akcentów grejpfruta, zielonego jabłka i ananasa. Muso...
Czerwone, wytrawne wino z Apulii. Primitivo di Manduria “70”, Cantine Falcone zwraca uwagę intensywnym bukietem i wyrazistym smakiem.Decydując się na zakup wina, warto pamiętać o charakterze odmiany oraz miejscu jej uprawy - w tym przypadku, Primitivo ze słonecznych winnic południa Włoch cechuje się...
Bezalkoholowy Riesling stanowi alternatywę dla tradycyjnego wina z procentami. Stworzony z myślą o osobach, które wybrały bezalkoholowy tryb życia, lub z innych powodów w ich diecie nie może pojawić się alkohol. Wino to stanowi doskonały dodatek do wielu rodzajów potraw. Pasuje np. do świeżych owców...
Młode wino czerwone z regionu Rioja, wyprodukowane z odmiany Tempranillo. W kieliszku wyraźna barwa purpurowa. Zapach, po krótkim napowietrzeniu, zdominowany jest aromatami owocowymi. Profil bukietu odpowiada właściwościom smakowym trunku. Wino jest w ustach owocowe, łagodnie wytrawne i przyjemnie r...
Wino Rioja Crianza, dojrzewało przez 14 miesięcy w baryłkach z dębów amerykańskich. Trunek wymaga krótkiego napowietrzenia. Aromaty suszonej śliwki, dżemu jeżynowego, syropu klonowego, toffi oraz wanilii, łączą się w umiarkowanie intensywną kompozycję bukietu. Na podniebieniu wino jest ściągające i ...
Kaiken Indómito Malbec to wino z regionu Altamira w Uco Valley w Argentynie. W wyglądzie jest bardzo ciemne, a w jego bukiecie doszukać można się delikatnych aromatów fiołków, róż, dojrzałych jeżyn i korzennych przypraw. W ustach, trunek zapewnia moc doznań sensorycznych. Jest wyraźne cierpkość, pik...
Wino pochodzi z Agrelo - subregionu prowincji Mendoza w Argentynie, słynącego z wyjątkowego terroir. Trunek cechuje się intensywną, rubinową barwą. W nosie odkryć można atrakcyjne aromaty dojrzałej papryki i mięty jako tło dla dominującej nuty czarnej porzeczki. W ustach Cabernet Franc wyróżnia się ...
Château Lynch-Moussas, pochodzi z regionu Pauillac w Bordeaux. Posiadłość ta klasyfikowana jest w prestiżowej grupie Grand Cru Classé od roku 1855. Trunek przed podaniem wymaga solidnego napowietrzenia. Średnio mocna struktura i powściągliwa intensywność finezyjnego bukietu, którą zawdzięczamy specy...
Chardonnay Gran Reserva Medalla Real od Santa Rita to wyjątkowej jakości białe wino produkowane w dolinie Limarí w Chile. Region Limarí słynie z chłodnego klimatu dzięki bliskości Pacyfiku (około 28 km od oceanu), morska bryza moderuje temperatury na winnicach zarówno w ciągu dnia, jak i nocy. Lokal...
Château d’Arsac to jedna z najstarszych posiadłości winiarskich w regionie Médoc, jej historia sięga ponad 900 lat wstecz. Położona w prestiżowej apelacji Margaux, posiadłość została nabyta w 1986 roku przez Philippe'a Raouxa i od tego czasu przeszła znaczącą modernizację. Znana jest również wśród m...
Wino wieloszczepowe z uprawianych na dolnośląskiej winnicy białych odmian winorośli. Podczas degustacji w kieliszku zobaczyć możemy wyraźną, złotawo-słomkową barwę. W nosie wyraźnie wyczuwalne są aromaty gruszki, brzoskwini, czarnej porzeczki, ananasa, limonki oraz kwiatów czarnego bzu. Piękny bukie...
Białe wino z czerwonej odmiany winorośli Cabernet Cortis. Produkcja białego wina z czerwonych winogron jest możliwa dzięki natychmiastowemu oddzieleniu skórek winogron od moszczu w trakcie ich tłoczenia.Cabernet Cortis z Winnicy Jadwiga w kieliszku ma barwę słomkową. Zapach wina jest umiarkowanie in...
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.