Intensywna whisky typu single grain ze Szkocji. Nazwana na cześć bogato zdobionej tarczy wojennej odważnych szkockich wojowników, „The Targe” jest mocnym, a jednocześnie cudownie eleganckim przedstawicielem dzikich szkockich wyżyn zwanych HIGHLANDS. Słynna okolica z jej naturalnymi wrzosowymi łąkami i bujnymi zielonymi wzgórzami przez wieki była jednym z najważniejszych regionów produkcji whisky
w Szkocji. Do produkcji tej korzennej whisky typy single grain użyto ręcznie zbieranych ziaren pszenicy
i jęczmienia, które poddano tradycyjnej destylacji. Dzięki dojrzewaniu przez 23 lata w beczkach wykonanych
ze szlachetnego dębu powstała doskonale dojrzała szkocka whisky o eleganckim, korzennym charakterze.
Każda butelka dumnie prezentuje symbol dzikich szkockich wojowników, a także zawiera specjalne informacje
dotyczące butelkowania oraz numer partii. Intensywny, korzenny aromat z lekko kwiatowymi akcentami
przypominający świeżo upieczony chleb, wanilię z Madagaskaru i kremowy karmel przechodzi powoli
w słodkie nuty gruszki obgotowanej w wodzie słodzonej miodem. Na podniebieniu 23-letnia whisky
„The Targe” pozostawia kuszący i dopracowany aromat czekolady mlecznej, toffi, pieczonego jabłka,
owoców tropikalnych z orzechowym akcentem marcepana. Posmak jest długotrwały i zaskakuje
odświeżającym grejpfrutem i rozpływającą się świeżą konfiturą z cytrusów.
Cudownie dojrzała whisky ze szkockich wyżyn to produkt z charakterem, zrodzony z pasji, kunsztu
i magii dojrzewania przez ponad dwie dekady w drewnianych beczkach.
Jakość: whisky typu single grain ze Szkocji, z pszenicy i jęczmienia, destylowana w 1994 roku, dojrzewająca
w dębowych beczkach przez 23 lata, butelkowana alk. 44% obj.
Cechy: mocna, intensywna, obecna i elegancka jednocześnie.
Aromat: ostre nuty (świeżo upieczony chleb, wanilia z Madagaskaru, kremowy karmel), akcenty kwiatowe
i owocowe (gruszka obgotowana w wodzie z miodem).
Smak: jedwabista konsystencja, słodkie aromaty (czekolada mleczna, toffi, pieczone jabłko, owoce tropikalne)
w subtelnym towarzystwie nuty marcepana. Opiekany dąb, świeżo upieczony chleb i odrobina wanilii.
Posmak: Długotrwały, korzenny i świeży (grejpfrut i konfitura z cytrusów).