Drinki z rumem ciemnym – 3 najciekawsze

Powszechnie znany i lubiany rum doczekał się kilku odmian, z których każda odznacza się wyjątkowym smakiem i aromatem. Wśród najczęściej wykorzystywanych jest ciemny rum, mocny alkohol o wyrazistych wrażeniach smakowych. Sprawdza się nie tylko jako składnik wielu drinków z ciemnym rumem, ale używany jest także w kuchni. Ten rodzaj alkoholu produkowany jest w dużej mierze na terenie Jamajki, Haiti, Martyniki, w krajach Ameryki Środkowej, Nikaragui czy Gwatemali. Wśród najpopularniejszych przedstawicieli można znaleźć Havana Club 7 YO 0,7l pochodzenia kubańskiego czy dominikański Brugal 1888 0,7 l. Na uwagę zasługuje także produkowany na Wyspach Karaibskich Kraken Black Spiced Rum 0,7l, który odznacza się wyjątkowym aromatem mocnego espresso, goździków i imbiru.

Drinki z ciemnego rumu to jedna z podstawowych pozycji w menu wielu klubów, pubów i restauracji. Cieszą się niesłabnącą popularnością od wielu lat i doczekały się licznych modyfikacji. Niepowtarzalny aromat ciemnego rumu sprawia, że przyrządzane z nim drinki stanowią ciekawą propozycję do podania na każdej imprezie. Sprawdzą się także podczas domowych spotkań z rodziną czy w chwili, gdy potrzebne jest wytchnienie po ciężkim dniu. Drinki łączące w sobie ciemny rum to także dobre rozwiązanie na ciepłe dni, jak i na zimowe wieczory.

Przygotowaliśmy kilka przepisów na drinki z ciemnym rumem, które pozwolą na chwilę przenieść się na tropikalne plaże Jamajki i trafią w gusta najbardziej wymagających gości.


Przepis na Planter's Punch

Prosty drink z ciemnym rumem, który zyskał renomę dzięki obecności na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Planter's Punch to jedna z wielu receptur, które wykonywane są podczas oficjalnych zawodów barmańskich.

Zestawienie, które łączy w sobie charakterystyczny aromat jamajskiego rumu, świeży zapach soku z limonki oraz słodycz soku z trzciny cukrowej. Sprawdzi się zarówno podczas oficjalnych, jak i prywatnych okazji. Czas jego przygotowania to zaledwie kilka minut, po których można delektować się wyjątkową kompozycją smaków.

SKŁADNIKI:

  • 45 ml rumu jamajskiego
  • 15 ml soku z limonki
  • 30 ml soku z trzciny cukrowej

WYKONANIE:

Wszystkie składniki należy wlać do przygotowanej szklanki i zmieszać ze sobą. Dla lepszego efektu wizualnego można użyć szklanki wyprodukowanej z terakoty.


Przepis na Dark'n'Stormy

Ciemny rum zamknięty w drinku z dodatkiempiwa imbirowego. Aromatyczne połączenie, w zestawieniu z kostkami lodu stanowi doskonałe orzeźwienie. Z kolei bez ich dodatku może być ciekawym pomysłem na spędzenie zimowego wieczoru.

Drink na bazie ciemnego rumu znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Jest prosty w wykonaniu i nie wymaga specjalistycznej wiedzy barmańskiej. Jednak jego zaserwowanie podczas domowego przyjęcia czy biznesowego spotkania sprawi, że zrobi duże wrażenie na zgromadzonych gościach.

SKŁADNIKI:

  • 60 ml rumu Gosling
  • 100 ml piwa imbirowego
  • kostki lodu

WYKONANIE:

Do szklanki typu highball należy włożyć kilka kostek lodu. Następnie wlać do środka najpierw piwo imbirowe, a na sam koniec rum. Całość można udekorować plasterkiem limonki. Odchodząc nieco od standardu, do przygotowania drinka można wykorzystać ciemny rum innego producenta.


Przepis na Zombie

Drink Zombie to rozbudowana (wymagająca szerokiego asortymentu w barze) wariacja na temat połączeń z ciemnym rumem. Jego przygotowanie wymaga poświęcenia większej ilości czasu niż przy poprzednich propozycjach, jednak finalnie powstaje napój o mocnym smaku mieszanki rumów, świeżego soku z limonki, syropu Falernum, grenadiny, Angostury, likieru Pernod i specjalnego napoju o nazwie Donn's Mix. Pod tym określenie kryje się syrop łączący w sobie laski cynamonu, wodę, cukier oraz sok grejpfrutowy. Donn's Mix to typowa mieszanka używana do przygotowania drinka z ciemnym rumem Zombie.

Zestawienie to również znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA).

SKŁADNIKI:

  • 45 ml rumu jamajskiego
  • 45 ml rumu Gold Puerto Rican
  • 30 ml rumu Demerara
  • 20 ml świeżego soku z limonki
  • 15 ml syropu Falernum
  • 15 ml Donn's Mix
  • 5 ml grenadiny
  • odrobina Angostury
  • 6 kropel likieru Pernod
  • 170 g pokruszonego lodu

WYKONANIE:

Do elektrycznego blendera należy włożyć pokruszony lód oraz wlać pozostałe składniki – rumy, sok z limonki, syrop Falernum, Donn's Mix, grenadinę, Angosturę oraz likier Pernod. Mieszać całość w trybie pulsacyjnym przez kilka sekund. Następnie gotowy napój przelać do wysokiej szklanki i podać do wypicia.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji