kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Koniak to gatunek alkoholu, który ma wielu zwolenników w naszym kraju. Czy istnieje coś lepszego, niż bukiet koniaku wydobywający się z ogrzewanego w dłoni kieliszka w chłodny, zimowy wieczór? Jednak koniak koniakowi nierówny – niektóre marki potrafią zachwycić głębią smaku i finezją wykonania. Takim koniakiem jest właśnie Martell, który wywodzi się z jednego z najstarszych domów koniaku. Jeśli nie udało Ci się wcześniej zasmakować w tym niezwykłym trunku, koniecznie dowiedz się, dlaczego warto mieć go w swoim domowym barku.
Ocena
Martell koniak to trunek wytwarzany w jednym z najstarszych domów koniaku, który został założony w 1715 roku przez Jeana Martella. Martell był kupcem z wyspy Jersey, który postanowił, iż w życiu chce zająć się sztuką produkcji koniaku. Nie był jedynym członkiem rodziny, który zakochał się w tworzeniu tego klasycznego, wykwintnego trunku. Jego żona, Rachel, po śmierci Martella przejmuje rodzinny interes i zarządza domem w sposób, który już niebawem ułatwi przedsiębiorstwu podbój USA. Pierwsze skrzynki z koniakiem trafiają na nowy ląd już w 1783 roku. Gałąź eksportowa rozwija się, a koniaki Martell z czasem rozpoznawalne są w coraz większej ilości państw. Koniak był importowany do Anglii nawet w trakcie blokady kontynentalnej, jako wyjątkowy trunek. W 1831 roku na rynek trafia pierwszy koniak klasy VSOP – Very Superior Old Pale, który do dzisiejszego dnia zachwyca koneserów i amatorów koniaku. W połowie XIX wieku trunki Martell trafiają nawet do Chin. Na początku XX wieku powstaje Martell Cordon Bleu, który jest dziełem Edouarda Martella. Cordon Bleu Martell to koniak extra-old, który od tamtego czasu zyskał już status legendarnego. Na przestrzeni lat koniak Martell obecny był w wielu miejscach na świecie, także podczas istotnych wydarzeń – premierowej podróży Queen Mary, kolacji z okazji ślubu księcia Rainiera i Grace Kelly czy wizyty japońskiego cesarza Hirohito we Francji. Tak, ten koniak niewątpliwie stał się trunkiem rozpoznawalnym na całym świecie.
Na jakiej półce cenowej znajdziesz Martell koniak? Ceny nie należą do najniższych, zwłaszcza w przypadku tak klasycznych trunków jak Cordon Bleu Martell Koniak. Cena w tym przypadku waha się między 540 a nawet 700 złotych, w zależności od sklepu. Nie wszystkie koniaki z tego domu są jednak aż tak kosztowne. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje koniak Martell, cena jednego z ich popularnych trunków – VS Single Distillery – nie powinna Cię odstraszyć. To koszt dochodzący do maksymalnie 150 złotych. Koniak pochodzi z jednego źródła destylacji, posiada gładki i owocowy smak. Trochę droższym, gdyż dochodzącym do 200 złotych trunkiem, jest Martell VSOP, niezwykle ceniony wśród koneserów. Znajdziesz w nich harmonię owoców i szlachetnych nut drewna. To oczywiście nie wszystko, co może zaoferować koniak Martell. Gdzie kupić trunki z tego znanego domu? Jesteśmy dumni z tego, że wysokiej jakości koniaki Martell znajdują się w ofercie Winnicy Lidla. Jeśli szukasz klasycznego, bogatego smaku, koniecznie sprawdź, dlaczego koneserzy tak zachwycają się koniakami Martell.
Koniak Martell Cordon Bleu to jeden z najbardziej rozpoznawalnych koniaków tego domu. Ciekawostką może być fakt, że trunek ten pojawił się w filmie Francisa Forda Coppoli „Czas Apokalipsy” – postać grana przez Martina Sheena sączyła go w jednej ze scen. Koniak zawdzięcza swoją rozpoznawalność nie tylko kinowym „występom”, ale przede wszystkim doskonałym właściwościom smakowym. Picie koniaku Martell Cordon Bleu warto zacząć od przyjrzenia się kolorowi – bursztynowemu, złotemu o średnim nasyceniu. Prezentuje się doskonale w kieliszku. Aromaty, które od razu dochodzą do nosa, to przede wszystkim cynamon i nuty drzewno-kwiatowe. Poczuć można w nim także suszone śliwki, które nadają trunkowi słodyczy. W smaku od razu da się wyczuć skórkę pomarańczy i przyprawy, przede wszystkim wanilię. Następnie na pierwszy plan wychodzą orzechy oraz prażone ziarno kawy. Finisz jest długi, skórzany, w pełni satysfakcjonujący dla osób, które uwielbiają elegancką złożoność smaków. Swój smak zawdzięcza przede wszystkim destylatom z winogron z regionu Les Borderies. Z całą pewnością koniak ten zasługuje na degustację bez żadnych dodatków, w czystej formie, z eleganckiego pękatego kieliszka. Sama marka także nie zaleca łączenia tego alkoholu z innymi smakami. Cordon Bleu jest idealny taki, jaki jest.
Jeśli jednak posiadasz koniak Martell VS, możesz pić go samodzielnie bądź z różnymi innymi alkoholami i dodatkami. Koniak wcale nie musi być nudnym alkoholem, a jego smak nadaje się do wielu połączeń. Idealnym tego przykładem jest drink powstały z koniaku i ginger ale. Przygotuj do niego koniak Martell (40 mililitrów) oraz dobrej jakości ginger ale. Przydadzą się także przyprawy, z których stworzysz syrop. Dzięki niemu drink nabierze głębi smaku i jednocześnie będzie świetnie harmonizować z samym koniakiem. Do 100 mililitrów wody dodaj skórkę ze sparzonej cytryny oraz dwa liście laurowe. Gotuj całość, a następnie odstaw aż do wystygnięcia. Wyjmij skórkę i liście, znów wstaw garnek na palnik. Dodaj trzy łyżki cukru i poczekaj, aż się rozpuści. Do shakera wrzuć lód, wlej 40 mililitrów koniaku i 20 mililitrów powstałego syropu. Wstrząśnij i wlej zawartość do wysokiej szklanki uzupełnionej kruszonym lodem. Następnie powoli dopełnij szklankę ginger ale – rób to ostrożnie, by bąbelki nie uciekły. Całość możesz ozdobić cząstką cytryny lub limonki. W takim niepozornym wydaniu koniak nabiera zupełnie innego smaku – jest wyrazisty, a jednak dużo bardziej owocowy. Liść laurowy z kolei podbija przyprawy znajdujące się w trunku. Takie połączenia pokazują, że koniakiem można się bawić i pić go na wiele różnych sposobów.
Koniak Martell to jeden z tych smaków, który koniecznie musisz poznać. Warto mieć go w swoim domowym barku.