Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Pinot Noir, Montes Alpha

Wino

Pinot Noir, Montes Alpha

750ml

79,99 zł
Pinot Noir, Montes Alpha
Pinot Noir, Montes Alpha
79,99 zł
Średni czas realizacji rezerwacji: 3 dni robocze
Dostępność: średnia

co 4 szt. 75 % taniej

Wino

Pinot Noir, Montes Alpha

750ml

  • SKU: 5545256
  • Pojemność: 750ml
  • Rocznik: 2020
  • Region: Valle del Aconcagua
  • Temperatura podawania: 16-18
  • Napowietrzenie: Tak
Więcej informacji

Opis produktu

Winnice, na których uprawiane są winogrona na wino Montes Alpha Pinot Noir, znajdują się w regionie winiarskim Aconcagua Costa, a konkretnie w rejonach Zapallar, Casablanca, Leyda i Santo Domingo. Wydajność winnic jest limitowana do 7000 - 8000 kg/ha co pozwala na równowagę między wzrostem liści a produkcją owoców, bez potrzeby nadmiernego obciążenia winorośli. Bliskość winnic do wybrzeża wpływa nie tylko na cykl dojrzewania owoców, ale nadaje im konkretnych właściwości pozwalających lokalnym winom wyróżniać się smakowo. Po osiągnięciu pełnej dojrzałości zbierane są ręcznie we wczesnych godzinach porannych i dostarczane w 10 kilogramowych porcjach do winiarni a przed tłoczeniem następuje dodatkowa ich selekcja. Podczas produkcji tego wina zastosowano różne techniki maceracji i fermentacji, w tym: macerację węglową; fermentację winogron odszypułkowanych i półodszypułkowanych oraz całych kiści; tradycyjną fermentację w beczkach oraz fermentację w niskich temperaturach w celu zachowania świeżych owoców odmiany. Gotowe wino w 40% trafiło do 225-litrowych beczek z francuskiego dębu, gdzie dojrzewało przez conajmniej 10 miesięcy. Przed butelkowaniem zostały połączone wina z beczek z częścią dojrzewającą w stalowych zbiornikach. Złożone zabiegi produkcyjne dały w rezultacie wino o złożonych aromatach i wspaniałej równowadze strukturalnej. Po nalaniu do kieliszka wino zwraca uwagę charakterystycznym rubinowo-czerwonym kolorem o umiarkowanej intensywności. Nos wykazuje typowość odmianową, dostarczając nuty świeżych czarnych i niebieskich jagód, przeplatanych słodkimi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa i cynamon, oraz subtelnymi aromatami fiołka. Czas spędzony w lekko wypalanych beczkach z francuskiego dębu dodaje nuty toffi, kokosa i karmelizowanego cukru, tworząc ważną część złożoności aromatycznej. W ustach wino jest gładkie i zrównoważone, o wyrazistej kwasowości, dobrze ukrytym alkoholu i długim, przyjemnym finiszu. Polecamy między innymi do kaczki lub pieczonego indyka.
5545256

Opinie

Ten produkt nie został jeszcze oceniony.

Znasz to
wino?

Podziel się wrażeniami.

Dodaj opinię
Twoja ocena
Napisz własną recenzję