Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Whisky

BenRiach The Smoky Ten Single Malt Whisky 10-letnia | 0,7L | 46%

700ml

208,99 zł

Ocena użytkowników

BenRiach The Smoky Ten Single Malt Whisky 10-letnia  | 0,7L | 46%
BenRiach The Smoky Ten Single Malt Whisky 10-letnia | 0,7L | 46%
208,99 zł
Czas realizacji: 1 dzień roboczy
Dostępność: duża

Whisky

BenRiach The Smoky Ten Single Malt Whisky 10-letnia | 0,7L | 46%

700ml

Więcej informacji

Opis ekspertaWhisky BenRiach The Smoky Ten Single Malt Whisky 10-letnia | 0,7L | 46%

Benriach The Smoky Ten 46% 0,7l

Benriach The Smoky Ten Speyside Single Malt Scotch Whisky reprezentuje torfową odmianę, powstałą z wykorzystaniem jęczmienia, który został suszony przy pomocy szkockiego torfu z obszaru Highlands.

Benriach The Smoky Ten to dymna odmiana whisky. Powstaje w oparciu o słód jęczmienny suszony torfem, pochodzącym z regionu Highlands. Ten proces nadaje destylatowi wyraźne i słodkie nuty dymu.. Whisky dojrzewa przez minimum 10 lat w trzech różnych rodzajach beczek: po bourbonie, jamajskim rumie oraz w nowych, dębowych, mocno wypalanych beczkach.. Rezultatem jest złożony i bogaty smak dojrzałych owoców, delikatnie stonowanej słodyczy oraz dębu, podkreślonej subtelnie pikantną nutą. Finisz przebiega gładko, z lekką słodyczą i ujmującym akcentem dymu.

Ta 10-letnia single malt ze Speyside to doskonałe wprowadzenie do świata dymnych whisky dla początkujących smakoszy i ludzi ciekawych nowych smaków.

Benriach The Smoky Ten jest butelkowana z mocą 46 procent alkoholu.

Jak smakuje Benriach The Smoky Ten?

  • Aromat: dojrzałe owoce, nieco dymu i miodu oraz pikantności połączonej z przyprawami
  • Kolor: jasnozłoty
  • Smak: drewno jabłoniowe, gruszka, miód klonowy, podsumowane nutą dymno-dębową
  • Finisz: wyraźnie wyczuwalny element dymny

Jak pić Benriach The Smoky Ten?

Proponujemy degustować tę single malt scotch whisky bez dodatków lub ewentualnie z lodem albo kilkoma kroplami wody. Rekomendujemy, by degustację przeprowadzić w tzw. kieliszku tulipanowym. Kształt zwężający się ku górze pozwoli zintensyfikować aromat.

Jak powstaje Benriach The Smoky Ten?

Tajemnicą smaku tej whisky jest wykorzystanie słodu suszonego torfem oraz proces dojrzewania w trzech rodzajach beczek – po bourbonie, rumie oraz w nowych dębowych beczkach – przez przynajmniej dziesięć lat. Następnie whisky z różnych beczek jest łączona pod okiem Mistrzyni Destylacji, (Master Blender) doktor Rachel Barrie, tak by otrzymać kompleksowy smak dymno-owocowy w charakterystycznym dla Benriach stylu whisky ze Speyside.

Historia marki Benriach

Poszukiwacz przygód i przedsiębiorca John Duff założył Benriach Distillery w 1898 roku. To destylarnia położona w samym sercu szkockiego Speyside, w północno-wschodnim regionie Morayshire, która do dziś zachowała rzemieślniczą tradycję tworzenia single malt whisky. Filozofia Benriach to kreatywne podejście do destylacji whisky, dojrzewania w różnorodnych beczkach i odważnego łączenia destylatów. W destylarni Benriach destylujemy trzy odrębne style whisky: klasyczne nietorfowe, dymne i małe partie whisky potrójnie destylowanej. Bardzo ważnym miejscem w destylarni jest Magazyn 13, w którym można znaleźć naprawdę znakomite beczki – po bourbonie, sherry, porto, winach hiszpańskich i portugalskich oraz te nowe, jeszcze niewykorzystane. Beczki są starannie selekcjonowane przez Mistrzynię Destylacji, doktor Rachel Barrie, tak by dojrzewająca następnie w nich whisky nabierała kompleksowego smaku. Whisky Benriach charakteryzuje się tak wielowymiarowym smakiem i różnorodnością stylów dzięki unikalnemu sposobowi destylacji, który wydobywa z whisky nuty owoców. Wyróżnikiem Benriach jest też bogata w minerały woda, tradycja wytwarzania słodu bezpośrednio w destylarni, a także wysokiej jakości jęczmień pochodzący z lokalnych upraw.

Propozycja koktajlu PENICILLIN

SKŁADNIKI:

  • 40 ml The Benriach Smoky Ten
  • 30 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu imbirowo-miodowego
  • Kandyzowany imbir do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  • Wlej whisky, syrop i sok do shakera. Wypełnij lodem i potrząsaj aż do schłodzenia.
  • Przelej całość przez sitko do wypełnionej lodem niskiej szklanki.
  • Udekoruj kandyzowanym imbirem.

Pij odpowiedzialnie

PIJODPOWIEDZIALNIE.PL

5524234

Opinie

Osoby, które wybrały ten produkt, oceniły go na:

Ocena:
84 % of 100
4.2 (9)
  1. 100%
    Wszystko w porządku

  2. 80%
    Przyjemna. Dobre wejście w świat dymu.

  3. 100%
    Bardzo dobra. Leciutko dymna, owocowa.

  4. 100%
    Delikatny torf dla początkujących. Mnie smakuje.

  5. 100%
    Aromat dymno-waniliowy. Smak dość intensywny i rozbudowany. Owoce przeplatane torfowym dymem, tytoniem i wędzonką. Finisz średnio-długi, owocowo dymny z domieszką wanilii. Pozycja warta tej ceny i dlatego kolejna butelka ląduje w koszyku.

  6. 80%
    Bardzo ciekawa whisky, o dymności zbliżonej do wędzarni, z wytrawnym smakiem i długim finiszem, który niestety jest mocno pieprzny i ta pieprzność pozostaje długo na jęzku.

    Polecam, dla osób, które lubią bardziej wytrawne whisky i szukają ciekawych, nowych smaków.

  7. 100%
    Bardzo dobra whisky, 46 %, bez filtracji i kolorowania. Nie czuć 50 ppm dym raczej łagodny

  8. 60%
    W zapachu z początku bardzo aromatyczna, słodko - dymna. W smaku przeciętna, finisz dość krótki, słabo wyczuwalny dym

  9. 40%
    Właśnie otwarta butelka. Zapach lekko dumny, wanilia. Smak wyjątkowo płaski. Finisz niemal brak.

Twoja ocena
Napisz własną recenzję