Benriach The Smoky Ten 46% 0,7l
Benriach The Smoky Ten Speyside Single Malt Scotch Whisky reprezentuje torfową odmianę, powstałą z wykorzystaniem jęczmienia, który został suszony przy pomocy szkockiego torfu z obszaru Highlands.
Benriach The Smoky Ten to dymna odmiana whisky. Powstaje w oparciu o słód jęczmienny suszony torfem, pochodzącym z regionu Highlands. Ten proces nadaje destylatowi wyraźne i słodkie nuty dymu.. Whisky dojrzewa przez minimum 10 lat w trzech różnych rodzajach beczek: po bourbonie, jamajskim rumie oraz w nowych, dębowych, mocno wypalanych beczkach.. Rezultatem jest złożony i bogaty smak dojrzałych owoców, delikatnie stonowanej słodyczy oraz dębu, podkreślonej subtelnie pikantną nutą. Finisz przebiega gładko, z lekką słodyczą i ujmującym akcentem dymu.
Ta 10-letnia single malt ze Speyside to doskonałe wprowadzenie do świata dymnych whisky dla początkujących smakoszy i ludzi ciekawych nowych smaków.
Benriach The Smoky Ten jest butelkowana z mocą 46 procent alkoholu.
Jak smakuje Benriach The Smoky Ten?
- Aromat: dojrzałe owoce, nieco dymu i miodu oraz pikantności połączonej z przyprawami
- Kolor: jasnozłoty
- Smak: drewno jabłoniowe, gruszka, miód klonowy, podsumowane nutą dymno-dębową
- Finisz: wyraźnie wyczuwalny element dymny
Jak pić Benriach The Smoky Ten?
Proponujemy degustować tę single malt scotch whisky bez dodatków lub ewentualnie z lodem albo kilkoma kroplami wody. Rekomendujemy, by degustację przeprowadzić w tzw. kieliszku tulipanowym. Kształt zwężający się ku górze pozwoli zintensyfikować aromat.
Jak powstaje Benriach The Smoky Ten?
Tajemnicą smaku tej whisky jest wykorzystanie słodu suszonego torfem oraz proces dojrzewania w trzech rodzajach beczek – po bourbonie, rumie oraz w nowych dębowych beczkach – przez przynajmniej dziesięć lat. Następnie whisky z różnych beczek jest łączona pod okiem Mistrzyni Destylacji, (Master Blender) doktor Rachel Barrie, tak by otrzymać kompleksowy smak dymno-owocowy w charakterystycznym dla Benriach stylu whisky ze Speyside.
Historia marki Benriach
Poszukiwacz przygód i przedsiębiorca John Duff założył Benriach Distillery w 1898 roku.
To destylarnia położona w samym sercu szkockiego Speyside, w północno-wschodnim regionie Morayshire, która do dziś zachowała rzemieślniczą tradycję tworzenia single malt whisky.
Filozofia Benriach to kreatywne podejście do destylacji whisky, dojrzewania w różnorodnych beczkach i odważnego łączenia destylatów. W destylarni Benriach destylujemy trzy odrębne style whisky: klasyczne nietorfowe, dymne i małe partie whisky potrójnie destylowanej. Bardzo ważnym miejscem w destylarni jest Magazyn 13, w którym można znaleźć naprawdę znakomite beczki – po bourbonie, sherry, porto, winach hiszpańskich i portugalskich oraz te nowe, jeszcze niewykorzystane. Beczki są starannie selekcjonowane przez Mistrzynię Destylacji, doktor Rachel Barrie, tak by dojrzewająca następnie w nich whisky nabierała kompleksowego smaku.
Whisky Benriach charakteryzuje się tak wielowymiarowym smakiem i różnorodnością stylów dzięki unikalnemu sposobowi destylacji, który wydobywa z whisky nuty owoców. Wyróżnikiem Benriach jest też bogata w minerały woda, tradycja wytwarzania słodu bezpośrednio w destylarni, a także wysokiej jakości jęczmień pochodzący z lokalnych upraw.
Propozycja koktajlu PENICILLIN
SKŁADNIKI:
- 40 ml The Benriach Smoky Ten
- 30 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu imbirowo-miodowego
- Kandyzowany imbir do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Wlej whisky, syrop i sok do shakera. Wypełnij lodem i potrząsaj aż do schłodzenia.
- Przelej całość przez sitko do wypełnionej lodem niskiej szklanki.
- Udekoruj kandyzowanym imbirem.
Pij odpowiedzialnie
PIJODPOWIEDZIALNIE.PL