Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Barolo Ravera, Le Clivie | 0,75L | 14%

Wino

Barolo Ravera, Le Clivie | 0,75L | 14%

750ml

Barolo Ravera, Le Clivie | 0,75L | 14%
Barolo Ravera, Le Clivie | 0,75L | 14%
149,99 zł
Średni czas realizacji rezerwacji: 3 dni robocze
Wlochy__Piemont
  • SKU: 5550048
  • Pojemność: 750ml
  • Rocznik: 2016
  • Region: Piemont
  • Temperatura podawania: 16-18
  • Napowietrzenie: 1
Więcej informacji

Opis produktu

Barolo Ravera Le Clivie pochodzi ze wzgórz gminy Novello, w samym sercu Langhe, obszaru wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO ze względu na wyjątkowość krajobrazu i wiekową tradycję uprawy winorośli. Terytorium o cechach niespotykanych nigdzie indziej na świecie, z idealnymi warunkami klimatycznymi dla delikatnej winorośli Nebbiolo, której zwarte kiście z małymi, gruboskórnymi winogronami dojrzewają długo, czasami do listopada.
Opisywane tutaj, wspaniałej jakości wino, pochodzi z cru Ravera - czyli stoku o południowo-wschodniej ekspozycji, którego gleba składa się z gliny i piasku i jest szczególnie bogata w żelazo. Takie podłoże nadaje winu wysoki poziom kwasowości, wyraźniejszej niż w większości znanych win Barolo. A kwasowość dla Barolo jest jak kapsuła czasu, powoduje, że wino może dojrzewać dziesięciolecia. Podsumowując mamy tutaj trunek, którego jakość w pierwszej kolejności wynika z wyjątkowego pochodzenia gron. Następna kwestia to produkcja wina. Opisywany tutaj trunek reprezentuje tzw. “starą szkołę” polegającą na długiej maceracji na skórkach oraz kilkuletniemu dojrzewaniu w tradycyjnych piemonckich botti.
Na skutek długiego dojrzewania trunek zyskuje barwę miedziano-pomarańczową, jest przejrzysty - przez co w jego wyglądzie nic nie zapowiada intensywności smaku, z którą spotykamy się podczas kolejnego etapu degustacji. Bukiet wina uwodzi szerokością spektrum zapachowego. Aromaty rozpoznane w kieliszku przypominają bardzo dojrzałe wiśnie, truskawki, dżem truskawkowy, fiołki, wilgotną ściółkę leśną, kakao i ciemną czekoladę z rodzynkami. Smak to kolejnych etapów degustacji. W ustach wino zaskakuje wyrazistą cierpkością, zapowiadaną już wcześniej, bardzo wysoką kwasowością i konsekwentnymi aromatami.
Trunek, pomimo wyrazistego charakteru, sprawia wrażenie bardzo dobrze zrównoważonego, pije się go z łatwością, jego smak nie męczy intensywnością struktury a dodatkową atrakcją dla konesera jest nieustannie zmieniający się podczas napowietrzania bukiet wina. Procesja aromatów opisanych wyżej stanowi początek doznań, których można doświadczyć podczas degustacji tego dojrzałego, ciężkiego wina.
Warto skosztować Barolo Ravera z risotto z tymiankiem i dziczyzną, duszoną wołowiną z ziołami lub stekiem z truflami. Barolo jest również doskonałym winem medytacyjnym, którego smak może towarzyszyć długim, wieczornym rozmowom lub niespiesznej grze w szachy.
Znajdujący się na dnie butelki osad w postaci dużych kryształków a nawet “wiórków” jest zjawiskiem naturalnym i nie oznacza wady produktu. Przed podaniem zalecamy przelanie wina do karafki celem napowietrzenia i oddzielenia od osadu.
5550048

Opinie

Ten produkt nie został jeszcze oceniony.

Znasz to
wino?

Podziel się wrażeniami.

Dodaj opinię
Twoja ocena
Napisz własną recenzję