Armagnac ARMAGNIAC CLES DE DUCS XO GB | 0,7L | 40%
Armaniak to najstarszy historycznie mocny alkohol produkowany z winogron. Powstał we Francji, a pierwsze wzmianki o nim pojawiły się już w XV wieku. Kilka wieków później w Panjas, w najbardziej prestiżowej pod-apelacji Bas-Armagnac , pojawił się nowy gracz na rynku. Był to w roku 1774. Tym „graczem” był Clés de Ducs (z fr. „Klucze Książąt”). To tu od ponad 250 lat wytwarza się wspaniałe armaniaki. Produkowane w głównej mierze z winogron szczepu Ugni Blanc (pochodzą z terroir obejmującego wioski Panjas, Maupas i Estang, oczywiście w sercu Gaskonii), leżakowane są w mało lub średnio opiekanych beczkach. W nowym dębie armaniaki Clés de Ducs przechowywane są zaledwie przez 3-4 miesiące, potem trafiają do beczek starszych. Producent stawia przede wszystkim na owocowość swych eaux-de-vie, jednakowoż proces starzenia, w szczególności w przypadku edycji oznaczanych określeniami VS, VSOP i XO, jest dużo dłuższy, aniżeli minimalny okres starzenia obwarowany przepisami prawa w tym zakresie.
Clés de Ducs w wersji XO to wyśmienitej klasy armaniak, można powiedzieć, że crème de la crème wśród trunków pochodzących z gaskońskiej apelacji Armagnac. Stworzony z winogron szczepu Ugni Blanc, destylowany w Panjas i starzony w piwnicach Bordeneuve przez co najmniej 10 długich lat, przy czym okres dojrzewania w nowych beczkach wynosi od 6 miesięcy do roku. Kwintesencja charakteru „starszego brata” koniaku – niezłomnego, bezkompromisowego, głębokiego i wielowątkowego. Wielokrotnie nagradzany medalami na licznych konkursach, w tym Concours Général w Paryżu, czy Concours des Grandes Eaux de Vie d’Armagnac w Eauze.
Kolor: Piękny, matowy brąz starych mebli
Aromat: Zdecydowany, pełny, dużo ciemnych owoców, rodzynek, akcentów przypraw świątecznych, karmelu, wanilii, lakieru do paznokci i skóry
Smak: Głęboki, intensywny, rodzynki, karmel, miód, goździki, mnóstwo ciepło-pikantnych przypraw, dąb, skóra, tytoń
Finisz: Niezwykle długi, ciepły, z akcentami ciemnych, suszonych owoców, przypraw świątecznych, karmelu, miodu, dębu, skóry i tytoniu
Armaniak to najstarszy historycznie mocny alkohol produkowany z winogron. Powstał we Francji, a pierwsze wzmianki o nim pojawiły się już w XV wieku. Kilka wieków później w Panjas, w najbardziej prestiżowej pod-apelacji Bas-Armagnac , pojawił się nowy gracz na rynku. Był to w roku 1774. Tym „graczem” był Clés de Ducs (z fr. „Klucze Książąt”). To tu od ponad 250 lat wytwarza się wspaniałe armaniaki. Produkowane w głównej mierze z winogron szczepu Ugni Blanc (pochodzą z terroir obejmującego wioski Panjas, Maupas i Estang, oczywiście w sercu Gaskonii), leżakowane są w mało lub średnio opiekanych beczkach. W nowym dębie armaniaki Clés de Ducs przechowywane są zaledwie przez 3-4 miesiące, potem trafiają do beczek starszych. Producent stawia przede wszystkim na owocowość swych eaux-de-vie, jednakowoż proces starzenia, w szczególności w przypadku edycji oznaczanych określeniami VS, VSOP i XO, jest dużo dłuższy, aniżeli minimalny okres starzenia obwarowany przepisami prawa w tym zakresie.
Clés de Ducs w wersji XO to wyśmienitej klasy armaniak, można powiedzieć, że crème de la crème wśród trunków pochodzących z gaskońskiej apelacji Armagnac. Stworzony z winogron szczepu Ugni Blanc, destylowany w Panjas i starzony w piwnicach Bordeneuve przez co najmniej 10 długich lat, przy czym okres dojrzewania w nowych beczkach wynosi od 6 miesięcy do roku. Kwintesencja charakteru „starszego brata” koniaku – niezłomnego, bezkompromisowego, głębokiego i wielowątkowego. Wielokrotnie nagradzany medalami na licznych konkursach, w tym Concours Général w Paryżu, czy Concours des Grandes Eaux de Vie d’Armagnac w Eauze.
Kolor: Piękny, matowy brąz starych mebli
Aromat: Zdecydowany, pełny, dużo ciemnych owoców, rodzynek, akcentów przypraw świątecznych, karmelu, wanilii, lakieru do paznokci i skóry
Smak: Głęboki, intensywny, rodzynki, karmel, miód, goździki, mnóstwo ciepło-pikantnych przypraw, dąb, skóra, tytoń
Finisz: Niezwykle długi, ciepły, z akcentami ciemnych, suszonych owoców, przypraw świątecznych, karmelu, miodu, dębu, skóry i tytoniu