Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Koniak Hennessy

Koniak Hennessy to szlachetny trunek powstający z wina gronowego, który przez wielu uznawany jest za najlepszy koniak na świecie. Produkowany tradycyjną metodą destylacji, liczącą przeszło 300 lat, alkohol o głębokiej, bursztynowej barwie, kojarzony jest z luksusem. Jego niezachwiana pozycja na rynku sprawiła, że koniak Hennessy stał się częścią wielu filmowych kreacji, towarzyszem bankietów, oraz chętnie widywanym na stołach gościem. Marka Hennessy od lat współpracuje z gwiazdami showbiznesu, organizuje liczne degustacje i pokazy oraz obejmuje patronat nad wydarzeniami kulturalnymi, nieustannie rozszerzając grono swoich wielbicieli. Na przestrzeni lat winiak pochodzący z francuskiego regionu Cognac stał się symbolem określonego stylu życia, opiewającego w bogactwa i luksusy. Warto zadać sobie pytanie, czym tak właściwie jest koniak marki Hennessy i dlaczego stał się kultowy?

Nie znaleźliśmy produktu spełniającego zadane kryteria wyszukiwania.

 

Hennessy – co to?

Alkohol Hennessy to nie tylko pierwszy, światowej sławy koniak, ale również ciekawa historia kryjąca się za życiowymi wyborami założyciela marki Richarda Hennessy. W 1765 roku irlandzki kapitan został wynajęty przez armię Ludwika XV i wysłany do walki. W tym samym roku poniósł dość poważne obrażenia ciała, które uniemożliwiły mu walkę na froncie, dlatego został wysłany na francuską wyspę położoną nieopodal miasta Cognac, by przejść rehabilitację. Podczas okresu rekonwalescencji sporo czasu poświęcił zwiedzaniu miasta i zgłębianiu jego historii. Tam odkrył eau die vie, czyli alkohol powstający z moszczu gronowego w procesie wypalania, który natychmiast podbił jego serce. Po wyjściu ze szpitala rozpoczął życie w mieście Cognac i zarejestrował firmę, która trudniła się produkcją brandy. W tamtych czasach nazwa koniak praktycznie nie funkcjonowała, trunek znany był pod nazwą brandy i był mało popularny wśród Francuzów. Opracowana przez założyciela marki receptura szybko znalazła swoich odbiorców na brytyjskim gruncie, a dzięki irlandzkim kontaktom szybko wzrosła sprzedaż alkoholu nazywanego przez zagranicznych odbiorców koniakiem.

W połowie XVIII wieku Richard Hennessy sprzedawał swój koniak w beczkach, bez oznaczenia marki, a na rynku pojawiło się mnóstwo fałszywych beczek. Dla większości kupujących francuski koniak Hennessy wykonany z należytą uwagą i dbałością o każdy szczegół, jakość oraz smak nie różnił się zbytnio od podrobionych, a wizja właściciela marki sprzedającej produkt luksusowy powoli odchodziła w niepamięć, przytłoczona liczbą masowo produkowanych podróbek. Irlandzki kapitan podjął się walki z fałszerzami i rozpoczął ekspansję na światowe rynki, a w 1794 roku zaczął dystrybucję koniaku w Stanach Zjednoczonych. Ojciec założyciel zmarł na początku XIX wieku, a pieczę nad marką przejął jego syn Jacques, który natychmiast zmienił nazwę firmy na Jas Hennessy & Co. Czasy, w jakich przyszło mu objąć stanowisko, nie należały do najłatwiejszych z powodu niechęci do cesarza Napoleona. Większość krajów, do których docierały koniaki, nie chciała kupować francuskich produktów. Zła passa dla rodziny Hennessy minęła zaraz po klęsce cesarza, wraz z nadejściem epidemii Czarnej Zarazy. Francuski koniak Hennessy zaczęto przepisywać jako lek, co pozwoliło marce przetrwać.

W późniejszym czasie rozpoczęto przelewanie koniaku Hennessy do butelek, a po śmieci Jacquesa firmę przejął kolejny krewny, Morris. Za jego sprawą w 1864 roku powstała pierwsza fabryka do masowej produkcji legendarnego alkoholu. Jest on również odpowiedzialny za stworzenie projektu nowej, bogato zdobionej butelki oraz etykiety z rodzinnym herbem, która do dziś zdobi koniaki Hennessy. Kolejnym przełomem w produkcji koniaku był wymyślony przez niego „cognac business novelty”, czyli znany do dziś system oznaczenia jakości (odpowiadającej wiekowi koniaku) gwiazdkami. Stworzył on również nową kategorię koniaków – Extra Old Pale (XO), wprowadzając na rynek iście królewski, luksusowy alkohol Hennessy.

Dziś marka Hennessy należy do olbrzymiego koncernu Louis Vuitton Moët Hennessy, zrzeszającego same luksusowe marki produkujące nie tylko alkohol, ale również kosmetyki, odzież, biżuterię i wiele, wiele innych. Nic więc dziwnego, że koniak ten stał się rynkowym potentatem, zagarniając aż 50% światowego rynku. Co poza historią, czyni ten koniak tak wybitnym? Przede wszystkim metoda produkcji! Żeby koniak mógł funkcjonować pod tą nazwą, musi być wytwarzany w regionie Cognac, a jego produkcja musi składać się z czterech etapów – fermentacji moszczu, destylacji, dojrzewania oraz kupażowania (mieszania z alkoholami pochodzącymi z innych beczek, w celu uzyskania jednorodnej mieszaniny równej jakości o tym samym profilu smakowym).

Koniaki Hennesy są efektem ciężkiej pracy blend masterów, których wiedza przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Kluczowa dla smaku trunku jest zarówno bogata w wapno ziemia, na której dojrzewają grona szczepu Ugni Blanc, jak i sama destylacja. Wszystkie koniaki z portfolio marki, zanim trafią do beczek, są poddawane dwukrotnej destylacji. Tak otrzymany oczyszczony alkohol najwyższej jakości trafia do beczek powstałych z gatunku dębu obrastającego lasy Limousin, by spędzić w nich co najmniej dwa lata. Cały proces jest bacznie doglądany przez blend masterów, którzy decydują o finalnym smaku koniaku Hennessy.

W portfolio marki znajdziesz koniaki o bogatym, głębokim smaku z długim finiszem wypełnionym aromatami gałki muszkatołowej, wanilii, cynamonu, kopru włoskiego oraz delikatnych kwiatów. W zależności od długości leżakowania koniaki nabierają jeszcze większej głębi, a dębowe drewno nadaje im szlachetnego aromatu dymu, cedru, owoców leśnych, a nawet mchu czy suszonych grzybów. Ten niezwykle wyrafinowany smak pokochały tłumy sław, myślicieli, polityków i finansistów, czyniąc markę rozpoznawalną na całym świecie. Właścicielom marki szczególnie zależy na aktywnym wspieraniu kultury i sztuki, dlatego też objęli patronat na wieloma wystawami i wydarzeniami z różnych jej dziedzin. Jednym z ambasadorów marki był swojego czasu raper Kanye West, który tak jak marka Hennessy, stanowi współczesny symbol ekstrawaganckiego, luksusowego stylu życia.

 

Jakie są rodzaje Hennessy?

Rodzaje koniaków Hennessy, jakie znajdziemy obecnie na rynku, odpowiadają niejako podziałowi wymyślonemu przez Morrisa Hennessy, jednakże gwiazdki zostały zmienione na inną nomenklaturę. Na butelkach koniaku znajdziemy zatem oznaczenia V.S (Very Special) leżakujące w beczkach przez co najmniej 2 lata, V.S.O.P (Very Superior Old Pale) leżakujące 4 lata, Napoleon (okres leżakowania wynosi tu 6 lat), X.O (Extra Old Pale) leżakujące co najmniej 10 lat oraz edycje specjalne takie jak Paradise, Imperial Paradise, James czy Fine de Cognac używany przez barmanów do serwowania na lodzie i mieszania. Chcąc kupić koniak Hennessy, warto rozeznać się nie tylko w samej nomenklaturze, ale również profilach smakowych.

Koniak Hennessy VS to kompozycja, która jest najchętniej pitym koniakiem ma świecie. Hennessy Very Special dojrzewa w dębowych beczkach do 2 lat, a przez lata nabiera bogatego smaku z wyraźnymi nutami winnymi, słodkiego orzecha laskowego, drewna oraz wanilii. Hennessy VS sprawdza się w koktajlach, jak i pity na lodzie, choć większość wielbicieli pija go w wersji saute. Pomimo swojego dość krótkiego okresu dojrzewania, Hennessy V.S potrafi zadziwić głębią smaku i zbalansowaniem. Ta pozycja idealnie nadaje się na prezent na różne okazje z uwagi na swoją klasę i uniwersalność.

Kolejnym z opisywanej rodziny koniaków jest Hennessy V.S.O.P, dostępny również w wersjach specjalnych (np. świątecznych). Koniak Hennessy VSOP (zwany również Hennessy VSOP Privlège) jest wizytówką marki – cechuje go równowaga pomiędzy intensywnością aromatów oraz długim finiszem. We wnętrzu butelki znajdziesz kompozycję o dużej złożoności z wyczuwalną słodyczą kandyzowanego jabłka, cynamonu i wanilii.

W portfolio marki znajduje się również stworzony w 1870 roku koniak Hennessy XO, który początkowo miał pozostać na użytek rodziny. Doceniony przez wszystkich degustujących trunek postanowiono wprowadzić do regularnej sprzedaży i tak powstał znany nam dzisiaj, ikoniczny Hennessy X.O. W jego bukiecie znajdziesz nuty gorzkiej czekolady, dębu, czarnego pieprzu i dymu zrównoważone smakiem dojrzałych owoców, który zawdzięcza kupażowi aż 100 różnych destylatów pochodzących z beczek winnicy Hennessy. Najlepszą formą jego serwowania jest picie na czysto albo w towarzystwie dobrego cygara.

Szlachetne edycje specjalne koniaków, to coś, czym marka Hennessy lubi raczyć swoich odbiorców. Powstały stosunkowo niedawno koniak Hennessy Paradis oraz jeszcze bardziej ekskluzywny Imperial Paradis, to propozycje kolekcjonerskie, przeznaczone dla wprawionych degustatorów. Przebijające z nich nuty kwiatowe takie jak jaśmin i wiciokrzew skontrastowane smakiem czerwonych, dojrzałych owoców rozpalą zmysły i zapewnią długi, wyśmienity finisz.

 

Hennessy – cena

Chociaż marka Hennessy kojarzona jest przede wszystkim z luksusem i niedostępnością, to ceny niektórych butelek nie spustoszą zawartości portfela. Cena koniaku Hennessy VS, czyli najbardziej dostępnej, podstawowej wersji, waha się w granicy 150 złotych. Jeżeli masz ochotę na spróbowanie bardziej wyrafinowanych, mniej dostępnych pozycji z portfolio Hennessy, to musisz się liczyć z wydatkiem rzędu 700 złotych wzwyż. Edycje kolekcjonerskie, takie jak Paradis, osiągają cenę kilku tysięcy, czyniąc je mniej przystępnymi, ale niezwykle interesującymi. W Winnicy Lidla znajdziesz koniaki Hennessy w cenach niezwykle przystępnych i konkurencyjnych. Jeśli poszukujesz prezentu na wyjątkową okazję, dla bliskiej osoby, rozważ rezerwację koniaku Hennessy 0,7 VS w cenie, która nie zrujnuje Twojego portfela. Już teraz zarezerwuj koniak Hennessy na naszej stronie i ciesz się jakością, luksusem i wyjątkowym smakiem, jakie oferuje marka Hennessy.