kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Absynt to mocny alkohol, który zdobył popularność na przełomie XIX i XX wieku głównie za sprawą środowisk artystycznej bohemy. Produkowany jest na bazie piołunu, anyżu oraz innych ziół i zawiera zazwyczaj między 45 a 75% alkoholu. Cechami wyróżniającymi Absynt są jego szmaragdowa barwa i wyrazisty, anyżowo-ziołowy aromat i smak. Absynt często jest używany jako składnik w drinkach, szczególnie tych, które wymagają mocnego, ziołowego smaku. Można go również spożywać jako digestif, zwłaszcza po obfitym posiłku, lub w celach rekreacyjnych - zgodnie z zaleceniami dotyczącymi bezpiecznej konsumpcji alkoholu.
Tradycyjna metoda serwowania absyntu zwana jest "la louche" i polega na wlewaniu do kieliszka z alkoholem zimnej wody, przez cukier umieszczony na specjalnej, perforowanej łyżce. Procedura ta powoduje rozcieńczenie mocnego alkoholu, uwolnienie związków aromatycznych, dosłodzenie do smaku oraz zmianę koloru napoju na mleczno-białą.
Absynt to mocny alkohol, który zdobył popularność na przełomie XIX i XX wieku głównie za sprawą środowisk artystycznej bohemy. Produkowany jest na bazie piołunu, anyżu oraz innych ziół i zawiera zazwyczaj między 45 a 75% alkoholu. Cechami wyróżniającymi Absynt są jego szmaragdowa barwa i wyrazisty, anyżowo-ziołowy aromat i smak. Absynt często jest używany jako składnik w drinkach, szczególnie tych, które wymagają mocnego, ziołowego smaku. Można go również spożywać jako digestif, zwłaszcza po obfitym posiłku, lub w celach rekreacyjnych - zgodnie z zaleceniami dotyczącymi bezpiecznej konsumpcji alkoholu.
Tradycyjna metoda serwowania absyntu zwana jest "la louche" i polega na wlewaniu do kieliszka z alkoholem zimnej wody, przez cukier umieszczony na specjalnej, perforowanej łyżce. Procedura ta powoduje rozcieńczenie mocnego alkoholu, uwolnienie związków aromatycznych, dosłodzenie do smaku oraz zmianę koloru napoju na mleczno-białą.