Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Whiskey amerykańska - strona 2
Szkoci mają swoją whisky, Irlandczycy również, a co z Amerykanami? Whisky przywędrowała do USA wraz z imigrantami z iryjskich ziem. Zastane przez nich warunki klimatyczne nie sprzyjały uprawie jęczmienia, który szybko marniał. Próbowano destylować alkohol z regionalnych zbóż, ale to kukurydza była tym, który nadawał się do uprawy w każdych warunkach. Słodki, owocowy smak trunku produkowanego ze złocistych kolb skradł serce imigrantów i miejscowych – z tej miłości powstała rodowita whiskey z USA (nie „whisky z USA”). Obecnie amerykańska whiskey to jeden z najbardziej popularnych rodzajów alkoholu – Jack Daniels czy Jim Beam to pozycje znane i lubiane na całym świecie, przez wielu uważane za najlepsze amerykańskie whiskey w średnim przedziale cenowym. Whiskey amerykańska dzieli się na kilka rodzajów zależnych od metody produkcji i użytych składników, tj. bourbon, Tennessee Whiskey, rye and wheat whiskey, corn whiskey i blended american whiskey.
-
-
-
Ocena