Wino ze szczepu Carmenère

To jeden z najstarszych czerwonych szczepów winorośli, uprawianych w Europie. Jego ojczyzną jest francuski region Bordeaux. Owoce Carmenere z francuskich winnic służyły do produkcji win jednogatunkowanych, a także jako domieszka stosowana podobnie jak Petit Verdot. Odmiana ta jest uważana za jedną z sześciu klasycznych odmian z Bordeaux. Tak zwany “sekstet klasycznych odmian z Bordeaux”, poza Carmenere  obejmuje także Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon i Malbec. Europejskie uprawy Carmenere zostały zdziesiątkowane przez plagę filoksery w roku 1867. Winnice obsadzone tym szczepem uległy tak dużym zniszczeniom, że przez szereg lat szczep ten uważano za wymarły. Okazało się, jednak że winorośl ta znalazła sobie nowy dom, w którym czuła się świetnie. 

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.


Więcej informacji