Cabernet Sauvignon

Pochodzi z francuskiego regionu Bordeaux, a międzynarodową sławę zyskał w XX wieku. Cabernet Sauvignon daje wina mocno skoncentrowane, z dużą ilością tanin, które doskonale znoszą dojrzewanie w beczce. Typowe dla wina z tej odmiany aromaty to nuty czarnej porzeczki i likieru porzeczkowego, zielonej papryki, ciemnych owoców, takich jak jagody i jeżyny. Często Cabernet Sauvignon jest mieszany z innymi odmianami – nadaje takiemu kupażowi mocy i struktury. Najlepsze wina pochodzą z Bordeaux i Kalifornii, choć wszędzie można znaleźć bardzo dobre przykłady. Cabernet Sauvignon najlepiej podawać do wołowiny z rusztu z sosem z zielonego pieprzu lub intensywnymi przyprawami.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji