The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Winnica Pfaffl od dziesięcioleci jest jednym z czołowych producentów w regionie Weinviertel w Dolnej Austrii. Dla sieci sklepów Lidl, wielokrotnie nagradzany mistrz piwnicy, Roman Josef Pfaffl, przygotował cztery wina nadając im imiona konkretnych osób - wśród nich znalazło się Chardonnay "Josefine"...
Wysoko oceniane przez krytyków, wino z argentyńskiej wytwórni Kaiken, z serii Ultra. Powstało z gron Chardonnay uprawianych w regionach winiarskich Lujan do Cujo oraz Uco Valley, w prowincji Mendoza. Charakter trunku wzmocniono 12 miesięcznym dojrzewaniem w dębowych baryłkach. Wino pachnie i smakuje...
Grill w ogrodzie to idealna okazja do zaserwowania wyśmienitych win, które będą doskonale pasowały do mięs, grillowanych warzyw i sałatek. Przy wyborze wina należy wziąć pod uwagę charakter potraw i zestawić z cechami wina mając na uwadze okoliczności degustacji. W propozycji sommeliera przeważają w...
Dolina Casablanca to jeden z najważniejszych regionów winiarskich w Chile, położony około 100 kilometrów na północny zachód od Santiago. Winiarstwo w tym regionie rozwinęło się w latach 80. XX wieku, kiedy poszukujący nowych terenów upraw winiarze, odkryli potencjał klimatu i gleb zachodniej części ...
Region Monterey zajmuje obszar wzdłuż wybrzeża Pacyfiku w Kalifornii, ciesząc się chłodnym klimatem morskim, który pozwala na produkcję win o bogatych smakach i aromatach oraz dobrej kwasowości. Ze względu na korzystne warunki klimatyczne i glebowe Chardonnay jest jedną z najważniejszych odmian wino...
Ciekawy aromat, po chwili napowietrzania wyczuwalny jest aromat dębowej beczki, w której leżakowało, jest bardzo gładkie w smaku i ma delikatnie maślany smak, jakiego można spodziewać się po Chardonnay.Piotr
Petit Chablis to apelacja stworzona w 1944 roku dla wytrawnych białych win wytwarzanych z odmiany Chardonnay w gminie Chablis oraz gminach ościennych. Oznaczenie to obejmuje winnice o łącznej powierzchni 729 hektarów, niesklasyfikowane w ramach apelacji Chablis, Chablis Premier Cru i Chablis Grand C...
Chardonnay z winnicy San Pedro to wino o typowych cechach odmianowych. W kieliszku jest przejrzyste i błyszcząco o umiarkowanie intensywnej słomkowej barwie. Brak w wyglądzie wina oznak starzenia zapowiada świeżość aromatów. Nos potwierdza wstępne oczekiwania względem jakości wina, jest elegancki, o...
Dojrzałe Chardonnay z Hiszpanii. Wino fermentowało nad osadem drożdżowym i następnie dojrzewało przez 5 miesięcy w dębowych baryłkach. W wyglądzie jest intensywnie zabarwione o złotej barwie z miedzianymi refleksami.Bukiet wina składa się z szeregu aromatów drugo i trzeciorzędnych przypominając komp...
Winnice, na których uprawiane są grona Chardonnay do produkcji Montes Alpha Chardonnay, znajdują się w regionie Aconcagua Costa. Wyraźny wpływ bryzy oceanicznej na proces dojrzewania winogron daje się odczuć w smaku lokalnych win, których aromaty s...
Wino z odmiany Chardonnay rosnącej w Valle Central w Chile. W zapachu wina dominują aromaty ananasa, cytryny, zielonego jabłka. W ustach pojawiają się rozszerzające doznania smakowe, akcenty słodkiej śmietanki i toffi. Struktura wina jest średnio ciężka, wyczuwalna jest wyraźna, dominująca kwasowość...
Wino wytrawne ze znanego na całym świecie szczepu Chardonnay. Trunek jest klarowny, o jasnej słomkowej barwie i owocowym zapachu. Wyczuwalne w kieliszku są aromaty owoców liczi, ananasa, kwiatów pomarańczy, plastra miodu i herbatników. W ustach łagodna kwasowość i rozgrzewanie. Wino o łatwym do rozp...
Petit Chablis to przyjazne w zapachu i łatwe do picia białe wino, idealne dla każdego, kto szuka świeżego i nieskomplikowanego trunku na codzień. Pochodzi z regionu Chablis we Francji i zostało wyprodukowane z winogron odmiany Chardonnay. Z całą pewnością, nie jest to kolejne Chardonnay w stylu becz...
Wino Bourgogne Chardonnay, Collin Bourisset, charakteryzuje się jasnym, zielonkawo słomkowym kolorem, co jest typowe dla młodych win Chardonnay z regionu Burgundii. Aromaty tego wina są łagodne , wśród nich dominują świeże akcenty owocowe, w tym szczególnie te przypominające zielone jabłka i cytrusy...
Klasyczne Chardonnay z malowniczego hrabstwa Sonoma. Zapach tego dobrej jakości kalifornijskiego wina na pierwszym planie przedstawia nam aromaty pieczonego jabłka, gruszki, suszonej brzoskwini i drewna cedrowego. Wyczuwalne są również lekkie akcenty tostowo-maślane, nuty dębu i wanilii. W ustach za...
Dobrej klasy Chardonnay wyprodukowane z gron selekcjonowanych z winnicy Kokas-hegyi. Wytrawne i soczyste. Wibrująca na podniebieniu kwasowość utrzymuje trunek w grupie win polecanych do owoców morza, ryb, warzyw - szczególnie w gęstych, esencjonalnych sosach. Najwyższa jakość z dostrzeganej przez kr...
Młode, lekkie wino z północnej Burgundii. Wyprodukowane zostało z odmiany Chardonnay uprawianej w apelacji Chablis. Cechuje się jasną, niemal zielonkawą barwą i umiarkowanie intensywnym bukietem. Pośród aromatów rozpoznawalnych w kieliszku wyróżnić można akcenty jabłka, limonki, grejpfruta i mięty. ...
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.