The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Château d’Arsac to jedna z najstarszych posiadłości winiarskich w regionie Médoc, jej historia sięga ponad 900 lat wstecz. Położona w prestiżowej apelacji Margaux, posiadłość została nabyta w 1986 roku przez Philippe'a Raouxa i od tego czasu przeszła znaczącą modernizację. Znana jest również wśród m...
Podczas degustacji młodego australijskiego wina Merlot Three Rock, w kieliszku rozpoznać można intensywne aromaty wiśni, powideł śliwkowych i papryki. Na podniebieniu zdecydowanie dominuje rozgrzewający alkohol, a umiarkowanie szorstkie i nieco gorzkawe taniny, dobrze komponują się z wyraźnie wyczuw...
Imponujące wyglądem i zapachem, ciężkie wino z odmian Tempranillo i Merlot. W kieliszku trunek ma intensywną, rubinową barwę z purpurowymi refleksami. Jest w optymalnym momencie dojrzewania na co wskazuje obecność w bukiecie aromatów pierwszo i drugo rzędnych. Rozpoznać tutaj można czarną porzeczkę,...
Pago to oznaczenie win o najwyższym poziomie jakości w hiszpańskiej piramidzie winnej. Przykładem win noszącym takie oznaczenie jest Finca Aylés. To unikalny obszar winiarski leżący w północno-wschodniej części kraju, niedaleko Saragossy, między Madrytem a Barceloną. Finca Aylés to jedyne "Vino de P...
Merlot z winnicy San Pedro to wino o typowych cechach odmianowych. W kieliszku trunek jest ciemny o wyraźnej, rubinowej barwie. Nos jest elegancki, o charakterystyce owocowej z domieszką akcentów spożywczych. Dominują tutaj zapachy przypominające wiśnię, ciemną śliwkę oraz toffi i skórkę chleba. Win...
Posiadłość Larrivet Haut-Brion znajduje się w regionie Pessac-Leognan, na południe od miasta Bordeaux. Na powierzchni około 75 hektarów rosną winorośla na typowej dla tego regionu żwirowo-piaszczystej glebie. Producent dla swojego flagowego wina czerwonego najczęściej stosuje proporcje 50% Merlot, 4...
Wino z południowej Australii wyprodukowane z odmiany Merlot. W wyglądzie, trunek zwraca uwagę ciemnym purpurowym kolorem. Aromaty tego młodego wytrawnego wina to dojrzała czarna porzeczka, wiśnia, maliny i kakao.Smak jest tutaj rozgrzewający i cierpki, a usta wyraźnie odczuwają kwasowość. Merlot Art...
Wino Clos Margalaine to trunek luksusowy, produkowany z najwyższej jakości winogron, starannie selekcjonowanych i przetwarzanych z użyciem tradycyjnych technik. Wina z apelacji Margaux uchodzą za jedne z najlepszych i najbardziej ekskluzywnych wina na świecie, a Clos Margalaine jest jednym z przedst...
Château Marquis de Terme jest winem produkowanym z winogron pochodzących z winnicy znajdującej się w regionie Margaux we Francji. Trunek reprezentuje atrakcyjną cenowo grupę win wysokiej jakości, sklasyfikowanych jako Quatrieme Grand Cru Classe w roku 1855. Wino zostało wyprodukowane z mieszanki win...
Wino sklasyfikowane na poziomie Grand Cru Classé. Trunek powstaje w apelacji Saint-Emilion Grand Cru i produkowany jest z winogron uprawianych na ponad 40 letniej winnicy o powierzchni 28 hektarów. Do produkcji wykorzystano w 85% odmianę Merlot oraz 15% Cabernet Franc. Trunek dojrzewał przez 12 mies...
Ortodoksyjni miłośnicy węgierskiego wina nieszczególnie cenią Villany ze względu na przywiązanie regionu do bordoskich szczepów i pewien brak lokalnej autentyczności. Mimo wszystko wina Bock są najzwyczajniej w świecie bardzo dobre. Szczere, pełne owocu, wręcz kontemplacyjne. Dobry zakupMaciej
Ładny balans, niezłą intensywność. W cenie promocyjnej (49) świetne. Jest jednak sporo aromatów zielonej papryki, co nie musi każdemu odpowiadać.Grzegorz
W regionie Penedès, w reżimie uprawy organicznej, powstało wino zwracające na siebie uwagę nie tylko wyglądem, ale również bukietem i smakiem. Wyprodukowane z gron Merlot i Petit Verdot jest bardzo ciemne, wręcz nieprzejrzyste - barwa wina tonie w odcieniach rubinu i fuksji. Trunek pachnie wybornie,...
Pyszne wino. Pięknie rozwija się wraz z napowietrzeniem. Złożone, intrygujące wycieczki aromatyczne. Kwasowość w równowadze z cukrem. W drugiej połowie butelki pomyślałem "czerwiec" (za oknem pierwsza agonia zimy 2020/2021; zapowiadają kilkanaście stopni ciepła). Michał
Bardzo zrównoważone, o sporej głębi i średnio długim finiszu. W nosie lekka kwasowość, wiśnia i truskawka, w ustach przyjemna taniczność, dojrzałe wiśnie i trochę pieprzu. Idealne na długie, zimowe wieczory. Michał
Ciężkie, fantastycznie cierpkie i mocno rozgrzewające. To wino ma charakter! Popis sztuki winiarskiej, flagowiec od Kislaki Bormanufaktúra znad Balatonu. Trunek dojrzewał przez 10 miesięcy w 300 litrowych beczkach z dębu węgierskiego. Oprócz smaku, zachwyca ciemną barwą i złożonym, dojrzałym bukiete...
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.