The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Château Lynch-Moussas, pochodzi z regionu Pauillac w Bordeaux. Posiadłość ta klasyfikowana jest w prestiżowej grupie Grand Cru Classé od roku 1855. Trunek przed podaniem wymaga solidnego napowietrzenia. Średnio mocna struktura i powściągliwa intensywność finezyjnego bukietu, którą zawdzięczamy specy...
Château d’Arsac to jedna z najstarszych posiadłości winiarskich w regionie Médoc, jej historia sięga ponad 900 lat wstecz. Położona w prestiżowej apelacji Margaux, posiadłość została nabyta w 1986 roku przez Philippe'a Raouxa i od tego czasu przeszła znaczącą modernizację. Znana jest również wśród m...
Klasyczne wino z regionu Médoc, którego skład w 70% bazuje na odmianie Cabernet Sauvignon. Trunek cechuje się wyraźnymi, drobnoziarnistymi garbnikami, dobrze zintegrowanym alkoholem i wyczuwalną, równoważącą strukturę, kwasowością. Bukiet jest tutaj łatwy do rozpoznania. Po napowietrzeniu, w kielisz...
Wino w optymalnej fazie dojrzałości, doskonale zrównoważone. Barwa trunku w kieliszku jest ciemna, rubinowa z miedzianymi refleksami. Trunek posiada złożony bukiet, którego spektrum ujawnia się po odpowiednim napowietrzeniu. W nosie rozpoznać można aromaty dżemu z czarnej porzeczki, dojrzałej jeżyny...
Château Moulin de Taffard, prestiżowe Cru Bourgeois z regionu Médoc w Bordeaux. Wino to oceniane jest wyjątkowo dobrze za zbalansowaną strukturę i głębię smaku. Komponowane jest z czterech kluczowych dla regionu odmian winogron - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Petit Verdot. Podczas deg...
Chateau Olivier to jedno z wybitnych win z apelacji Pessac-Leognan sklasyfikowanych w prestiżowej grupie Grand Cru Classé. Winnice w posiadłości zajmują powierzchnię 52 hektarów, a tradycje produkcji sięgają tam XII wieku.Przed degustacją wino wypada dobrze napowietrzyć. Ten młody jeszcze trunek (z ...
Dojrzewanie wina Château Panigon jest obecnie w optymalnym punkcie; trunek w smaku i bukiecie ukazuje pełnię swego charakteru imponując złożonością. Wąchając wino spotykamy się z wyraźnymi nutami dojrzałych jeżyn i czarnych porzeczek, które łączą się harmonijnie z subtelnymi akcentami słodkich przyp...
Château Malausanne, Cuvée Tradition cechuje się bogatym i złożonym bukietem aromatycznym, w którym dominują nuty dojrzałej czarnej porzeczki z wyczuwalnymi akcentami przypraw i ziół. Delikatne nuty dębowe, wynikające z tradycyjnej metody starzenia w beczkach, dodają winu elegancji i harmonii. W usta...
Wino Château German pochodzi z apelacji Castillon Côtes de Bordeaux. To obszar położony w pobliżu słynnej apelacji Saint-Émilion, znanej z produkcji wysokiej jakości czerwonych win. Château German wyróżnia się wyraźną i zrównoważoną strukturą. W bukiecie aromatycznym tego wina można wyczuć mieszankę...
Wino Château de Landiras emanuje bogactwem aromatów i złożonością struktury charakterystyczną dla trunków pochodzących z Graves. Obszar ten znany jest z produkcji win o wyjątkowej jakości, a słynie ze żwirowatych gleb, nadających lokalnym winom swoistą mineralność i głębię. Château de Landiras wytwa...
Wino Clos Margalaine to trunek luksusowy, produkowany z najwyższej jakości winogron, starannie selekcjonowanych i przetwarzanych z użyciem tradycyjnych technik. Wina z apelacji Margaux uchodzą za jedne z najlepszych i najbardziej ekskluzywnych wina na świecie, a Clos Margalaine jest jednym z przedst...
Château Marquis de Terme jest winem produkowanym z winogron pochodzących z winnicy znajdującej się w regionie Margaux we Francji. Trunek reprezentuje atrakcyjną cenowo grupę win wysokiej jakości, sklasyfikowanych jako Quatrieme Grand Cru Classe w roku 1855. Wino zostało wyprodukowane z mieszanki win...
Château de Lavison to wino o umiarkowanie intensywnej, czerwonej barwie. W kieliszku zauważalne są czyste, rubinowo-purpurowe refleksy wskazujące na względnie wczesny etap dojrzałości wina. Wstępną analizę wzrokową potwierdzają doznania zapachowe. W nosie dominują bowiem aromaty świeżych owoców i zi...
Château Roche-Lalande to druga z czterech posiadłości rodziny Rodrigues-Lalande. W 2004 roku José i Brigitte Rodrigues-Lalande nabyli winnicę w Pessac-Léognan. Prestiżowe położenie winnicy i sąsiedztwo sławnych posiadłości winiarskich motywuje właścicieli do tworzenia najwyższej możliwej jakości z u...
Bardzo ciekawe wino, mało tanin, delikatne, zdekantowane 3h. Wyraźne aromaty truskawek i wiśni. Co prawda to nie pomerol tylko jego podgatunek, ale warte uwagi. PolecamMarek
Chateau Tour de Haut Moulin od 1870 roku stosuje tradycyjne metody uprawy, aby każdego roku produkować wino uważane przez krytyków za wyjątkowe. Nieruchomością zarządza rodzina Cazaux-Poitou; Lionel i Carol Poitou są obecnymi właścicielami i następcami pięciu pokoleń renomowanych winiarzy. Winnica s...
Region Saint-Émilion znajduje się na "prawym brzegu" Bordeaux i produkuje jedne z najsłynniejszych na świecie win na bazie odmiany Merlot. Saint-Émilion oficjalnie ustanowiony jako AOC w 1936 roku, a klasyfikacja Saint-Émilion Grand Cru AOC założona została w roku 1954. Apelacja Saint-Émilion Grand ...
Posiadłość Château Aney powstała w 1850 roku, pięć lat przed słynną klasyfikacją wina w Bordeaux. W 1972 roku Jean Raimond i jego syn Pierre odkupili posiadłość od poprzednich właścicieli. Dzisiaj Pierre wraz ze swoim synem Davidem prowadzą uprawę winorośli i kontynuują tradycyjną dla posiadłości, p...
Château Pey de Pont to posiadłość winiarska, która istnieje od roku 1850 i swoimi uprawami zajmuje dziś 41 hektarów winnic.Opisywany trunek cechuje barwa ciemna, rubinowa z początkiem oznak dojrzewania w postaci refleksów ceglastych. Po nalaniu do kieliszka zapach wina jest umiarkowane intensywny, a...
Opisywane wino należy do czołówki jakościowej win powstających w Graves. Domaines Rodrigues-Lalande jest producentem z długą tradycją i właścicielem czterech posiadłości w Bordeaux. W 2012 roku firma nabyła winnicę Château Beau-Site w miejscowości Portets w apelacji Graves, która znajduje się na lew...
Saint-Estèphe to położony na lewym brzegu Żyrondy niewielki region winiarski - słynie z win czerwonych, które swoją moc czerpią z właściwości odmian Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Côt (Malbec) i Petit Verdot. Saint-Estèphe położone jest na glebach znacznie mniej kamienistych ...
4- z potencjałem na więcej z czasem
Wino dobre, poprawne, w aromacie nuty odbeczkowe i od szlachetnej pleśni. Prażone orzechy bez gorzkiej skórki, migdały, cynamon, kawa, kakao, miód, morele, skórki z pomarańczy. Mogłoby być intensywniejsze, gdyż na początku jest lekko wyczuwalne, powściągliwe , ale posiada wspaniały bardzo długi i złożony finisz
Wino wymaga dekantacji aby w pełni się rozwinąć, najprawdopodobniej z czasem będzie lepsze, póki co istotną wadą jest wystający alkohol, ale ze starzeniem powinien się zintegrować. Piotr
Dleczego uważam, ze to wino dla konesera? Ponieważ sporo kosztuje i nie pochodzi z Tokaj'u... a Polsce ma to znaczenie. Co...białe, słodkie Bordo?? Ile...?? PS...zdążyło się mi kupić podobnej jakości butelkę Sauternes u konkurencji za 1/3 tej ceny ale to był tylko wyjątek potwierdzający regule cenowa tej apelacji. Aha - ta butelka to jeden z najlepszych deserów 'saute' na świecie!PIOTR
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.