The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Latem i nie tylko, do deserów ale również jako aperitif. A jeśli we dwoje - to koniecznie z truskawkami Słodkie, lekko musujące wino Moscato d’Asti stanowić może deser sam w sobie lub towarzyszyć potrawom przy wielu okolicznościach. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.Wino pachnie intensywnie, w buk...
Musujące wino z apelacji Valdobbiadene określone na podstawie stężenia cukru resztkowego mianem Extra Dry. Nalewając wino do kieliszka obserwujemy wyraźne spienienie powodujące później w ustach powstawanie gęstej i trwałej piany. Aromaty łatwo rozpoznawalne w bukiecie trunku to ananas, zielone jabłk...
Moscato d’Asti, Poderi del Cordiere to włoskie wino musujące z regionu Piemont, produkowane z winogron Moscato. Charakteryzuje się niskim poziomem alkoholu i naturalną słodyczą. Wino jest w ustach lekkie, o łagodnych właściwościach musujących. Uwodzi intensywnym bukietem, w którym bez problemu odnal...
Musujące wino z regionu Treviso, oznaczone klasyfikacją wytrawności Extra Dry. W ustach oprócz wyraźnej kwasowości wyczuwalny jest również lekki posmak słodyczy. Aromatycznie trunek jest bardzo łagodny a rozpoznawalny bukiet przypomina kompozycję akcentów grejpfruta, zielonego jabłka i ananasa. Muso...
Tokaji Aszú 6 Puttonyos od Chateau Dereszla to jedno z najbardziej prestiżowych i cenionych węgierskich win słodkich. Trunek ten cechuje wyjątkowa głębia i świeżość bukietu, oraz zrównoważony, słodki smak. Po chwili napowietrzania wina w kieliszku rozpoznawalne są aromaty moreli, brzoskwini, miodu l...
Prosecco Rosé Extra Dry to eleganckie, włoskie wino musujące cechujące się świeżością i lekkością struktury. Wino ma delikatny różowy kolor i wyróżnia się aromatami czerwonych owoców, takich jak truskawki i maliny oraz subtelną nutą kwiatową. W smaku jest orzeźwiające, z wyczuwalną słodyczą, która j...
Pinot Gris Jean Neubert to białe wino, które bez trudu zyska sympatię miłośników półwytrawnych smaków. Pochodzi z malowniczej Alzacji, słynącej z win o wyjątkowym charakterze. Barwa tego wina przypomina jasne złoto, a w nosie ujawnia się mieszanka aromatów, od świeżych owoców jak jabłka i morele, po...
Łagodnie wytrawne wino musujące z Włoch. Wyprodukowane z odmiany winogron Glera, pachnie owocami i kwiatami. W delikatnie pachnącym bukiecie trunku rozpoznawalne są aromaty ananasa, brzoskwini i frezji. Wino jest przyjemnie rozgrzewające a jego smak orzeźwia podniebienie. Prosecco można podawać na p...
Prosecco Spumante to musujące wino z odmiany Glera. W smaku trunek jest wytrawny i przyjemnie orzeźwiający. Aromaty świeżych owoców oraz lekka struktura wina doskonale współgrają ze smakiem tradycyjnych włoskich przekąsek jak sałatka z mozarellą, pizza czy spaghetti z pomidorami. Doskonałe do koktaj...
Nie dałem 5*, bo słodkim winom nie dam z zasady. Kupiłem, bo wiedziałem że na imprezie będą osoby, które wytrawnego nie tkną, bo tylko słodkie. No i super im smakowało. Ale zaskoczenie drugie - została butelka - i żona, która też woli wytrawne - kosztowała ze smakiem. Też, chociaż słodkich win od lat nie piję - kieliszek, z lodem - wypiłem i stwierdzam że spoko.Dariusz
Urocza mieszanka dwóch odmian winorośli z południa Włoch: Negroamaro i Primitivo. Wino zwraca uwagę intensywną barwą w odcieniach purpurowo-rubinowych.Wyraźny tutaj bukiet zdominowany jest aromatami dojrzałych czerwonych i ciemnych owoców. Rozpoznawalne są między innymi: maliny, poziomki, jeżyna ora...
Czerwone, półsłodkie hiszpańskie wino, produkowane ze szczepu Tempranillo.Wino posiada intensywną rubinową barwę z purpurowymi refleksami. Dobrze zbalansowana struktura cieszy podniebienie lekką kwasowością, łagodnymi taninami i subtelną słodyczą. Aromaty wina są wyraźnie wyczuwalne i przypominają d...
Czerwone, słodkie wino wzmacniane. Tawny10 Years Old jest winem, którego wiek określa średnią z wieku użytych do kupażowania win bazowych. Dla wyjaśnienia: tawny to cała grupa win Porto, cechujących się barwą w odcieniach brązu i miedzi oraz dojrzałym charakterem bukietu. Dojrzałość, wina te osiąga...
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.