Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Wino ze szczepu Merlot

Wino ze szczepu Merlot

Ten bordoski szczep podbił cały świat i jest uprawiany w każdym zakątku globu. W odróżnieniu od Cabernet Savignon daje wina lżejsze, o mniejszej zawartości garbników i łagodniejszej kwasowości. Typowe dla niego aromaty to śliwka i ciemne wiśnie, a jeśli wino dojrzewało w beczce, wyczuwalne są też niuanse kawy i goździków. Merlot daje dobre wina jednoszczepowe, ale najczęściej wykorzystuje się go do kupaży. Zwiększa on intensywność aromatów, zmiękcza taniny i łagodzi kwasowość. Dobre połączenie kulinarne z Merlotem tworzą pieczone i duszone czerwone mięsa.

40 produktów

    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Francja
    • 4/5 Intensywność
    • Cabernet Sauvignon, Merlot
    Château d’Arsac
    Château d’Arsac to jedna z najstarszych posiadłości winiarskich w regionie Médoc, jej historia sięga ponad 900 lat wstecz. Położona w prestiżowej apelacji Margaux, posiadłość została nabyta w 1986 roku przez Philippe'a Raouxa i od tego czasu przeszła znaczącą modernizację. Znana jest również wśród m...

    Wino

    Château d’Arsac 750ml

    119,99 zł
    -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
  1. Wino

    Merlot “Three Rocks” 750ml

    34,99 zł
    -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Hiszpania
    • 4/5 Intensywność
    • Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot, Tempranillo
    Ocena:
    3 (1 opinia)
    Volaverunt, Vino de Pago Aylés
    Pago to oznaczenie win o najwyższym poziomie jakości w hiszpańskiej piramidzie winnej. Przykładem win noszącym takie oznaczenie jest Finca Aylés. To unikalny obszar winiarski leżący w północno-wschodniej części kraju, niedaleko Saragossy, między Madrytem a Barceloną. Finca Aylés to jedyne "Vino de P...

    Wino

    Volaverunt, Vino de Pago Aylés 750ml

    49,99 zł
    -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
  2. -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Francja
    • 4/5 Intensywność
    • Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
    Château Larrivet Haut-Brion, Pessac- Léognan 2022
    Posiadłość Larrivet Haut-Brion znajduje się w regionie Pessac-Leognan, na południe od miasta Bordeaux. Na powierzchni około 75 hektarów rosną winorośla na typowej dla tego regionu żwirowo-piaszczystej glebie. Producent dla swojego flagowego wina czerwonego najczęściej stosuje proporcje 50% Merlot, 4...
    -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
  3. Wino

    Merlot Reserve, Artan 750ml

    49,99 zł
    -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
  4. Wino

    Clos Margalaine, Margaux 750ml

    129,99 zł
    -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Francja
    • 4/5 Intensywność
    • Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
    Château Marquis de Terme
    Château Marquis de Terme jest winem produkowanym z winogron pochodzących z winnicy znajdującej się w regionie Margaux we Francji. Trunek reprezentuje atrakcyjną cenowo grupę win wysokiej jakości, sklasyfikowanych jako Quatrieme Grand Cru Classe w roku 1855. Wino zostało wyprodukowane z mieszanki win...

    Wino

    Château Marquis de Terme 750ml

    249,99 zł
    -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
  5. Wino

    Chateau Grand Corbin 2020 750ml

    249,99 zł
    -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Węgry
    • 4/5 Intensywność
    • Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
    Ocena:
    5 (2 opinie)
    Ermitage, Bock | 0,75L | 14%

    Ocena

    Jeśli macie dość banalnych win i za cenę do 60 złotych chcecie kupić zupełnie coś innego to Ermitage od BOCKa będzie dla Was odkryciem. Może wielu z Was będzie miało problem z tym najpopularniejszym winem od znakomitego węgierskiego producenta problem. To wino bardzo złożone, bardziej korzenne niż owocowe. Ziemiste i bardzo złożone. Pestki wiśni, dla mnie też orzech i charakter, nadają temu winu bardzo charakterystyczny klimat. Za taką cenę, uzyskać w winie tyle nieoczywistości, subtelności zarazem nie epatując oczywistą owocowością to naprawdę wyczyn. Wino ze zbalansowaną kwasowością, średnią ilością tanin będzie pasowało do wielu potraw jak i pite samodzielnie. Za stosunek jakości do ceny - 5 gwiazdek! Jacek

    Wino

    Ermitage, Bock | 0,75L | 14% 750ml

    59,99 zł
    -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
  6. -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
  7. Wino

    Kislak, Kislaki Bormanufaktúra 750ml

    64,99 zł
    -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
  8. Wino

    Merlot Szeleshát 750ml

    38,99 zł
    -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
Strona
na stronę

Wino ze szczepu Merlot – esencja francuskiego stylu

Merlot już od wielu lat jest w ścisłej czołówce najczęściej uprawianych odmian w branży winiarskiej. We Francji, ta ciemna odmiana winorośli jest na czołowym miejscu pod kątem powierzchni upraw, dominując szczególnie w regionie Bordeaux (głównie w apelacjach tzw. “prawego brzegu”). Na świecie, winnice z nasadzeniami Merlot możemy znaleźć we Włoszech (w regionach Friuli, Veneto, Alto Adige), Hiszpanii (Montsant, Priorat, Penedès), Portugalii (Bairrada, Tejo i wyspy Azory), a także w Szwajcarii w regionie Ticino oraz w kilku krajach Europy południowo-wschodniej (w Bułgarii, Rumunii i na Węgrzech). Szczep ten zyskał także dużą popularność w Nowym Świecie. Duże uprawy znajdują się również w Stanach Zjednoczonych, kilku krajach Ameryki Południowej, Nowej Zelandii i Australii. Merlot to jedno z najbardziej popularnych win czerwonych produkowanych na całym świecie, nie tylko ze względu na zdolności adaptacyjne szczepu, ale głównie z racji  walorów smakowych trunku.

 

Krótka historia szczepu, czyli skąd wzięła się winorośl Merlot.

Historia tego szczepu rozpoczęła się w XVIII (przynajmniej z tamtego okresu pochodzą najwcześniejsze zapiski) w rejonie francuskiej winnej kolebki, czyli Bordeaux, a dokładniej w okolicy Saint-Emilion i Pomerol. Nazwa tego wyjątkowego szczepu ma swoje źródło w starofrancuskim zdrobnieniu słowa merle określającym żartobliwie kosa – ptaka, którego czarno-niebieska barwa piór przypominała odcień skórek owoców winogron Merlot. Źródła podają, że szczep ten jest krzyżówką odmian Magdeleine Noire des Charentes oraz Cabernet Franc. Historia winiarstwa zna wiele szczepów, o  których w dzisiejszych czasach nikt nie pamięta a przykładem może być ten właśnie wspomniany. Krzyżówkom różnych odmian z Magdeleine Noire des Charentes zawdzięczamy istnienie nie tylko szczepu Merlot, ale również Malbec. To właśnie Merlot dominuje obecnie na winnicach we Francji, a stosowany jest zarówno solo, jak i w tzw. kupażu bordoskim (mieszanka z Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot). Swoją popularność zdobył przede wszystkim wczesnym dojrzewaniem, średnią kwasowością i niewysoką koncentracją tanin. Szlachetne i okrągłe w smaku wino zaskarbiło sobie uznanie wśród wielu winiarzy z całego świata. Ciekawostką jest fakt, że produkowane w Pomerol, wino Chateau Pétrus (w 95% złożone ze szczepu Merlot) przez kilka minionych dekad uchodziło za najdroższe i najszlachetniejsze wino świata.

 

Charakterystyka wina Merlot

Wielu zadaje sobie pytanie „merlot, jakie to wino?” i odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Na smak wina wpływ mają zarówno pogoda w danym roczniku, pora zbiorów, jak i metody dojrzewania, np. w dębowych beczkach. Winorośl Merlot łatwo adaptuje się do zmian klimatycznych – w chłodnych regionach z wilgotną, gliniastą glebą daje wina o aromatach owocowo - ziołowych, natomiast w klimacie ciepłym o bardziej wysuszonej glebie uzyskuje się z niej trunek o wyczuwalnym aromacie jeżyny i wiśni, z nutami czekolady. Jeżeli chodzi o obszary upraw, to wymienione już niejednokrotnie Bordeaux nie jest jedynym regionem produkującym Merlota – na południu Francji w regionie Langwedocji również znajdziemy mnogość sadzonek tej winorośli. Włoskie wino Merlot o mocno owocowym aromacie tworzone jest na masową skalę w winnicach Vento i Friuli, a w Ameryce Południowej największe uprawy są nie tylko w Chile, ale również w Argentynie i Afryce. Zbiór tego szczepu musi odbyć się w odpowiednim momencie, ale najlepsze wina produkowane są z gron dodatkowo poddawanych selekcji, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza w przypadku zbiorów prowadzonych podczas niekorzystnych warunków pogodowych. Sama winorośl jest w stanie wyrosnąć i zaadaptować się w niemalże każdych warunkach. Młode wino Merlot ma ciemnogranatowy albo wręcz czarny kolor i smak owoców leśnych. Wykorzystanie do fermentacji bardzo dojrzałych winogron w połączeniu z leżakowaniem wina w dębowych beczkach daje w efekcie trunek o głębokiej, rubinowo-ceglastej barwie i krągłym, nieco mineralnym bukiecie przepełnionym aromatami dojrzałej wiśni, czekolady i kawy. Smak wina Merlot wiąże się ściśle z miejscem upraw i glebą, na jakiej rosną winorośle. Generalna zasada dotycząca smaku tego wina mówi o różnicy pomiędzy Merlotami z Nowego i Starego Świata. Europejskie wina, na czele z francuskimi, zawierają nieco więcej tanin i są bardziej kwaskowate. Można w nich wyczuć również takie nuty jak tytoń, cedr czy dym (zwłaszcza w winach dojrzewających w baryłkach). Z kolei wina Merlot pochodzące z cieplejszych regionów Nowego Świata (Kalifornia, Argentyna, Australia) są bardziej owocowe, z wyczuwalną słodyczą. Przeważająca część win Merlot to wina wytrawne, ale wytrwali poszukiwacze znajdą również wersje słodkie i półsłodkie tego wina. Trunek ten ma wielu zwolenników pośród koneserów lubiących wina dojrzewające w dębowych beczkach, ale również jest odpowiedni dla amatorów. Popularność wina Merlot bywa zmienna, np. w roku 2004, po premierze filmu Sideways sprzedaż win z tej odmiany spadła i rozpoczął się trend na picie Pinot Noir. Nieco pogmatwana historia tego filmu wiąże się z pewnym paradoksem – w jednej z kluczowych scen główny bohater (przeciwnik szczepu Merlot) otwiera wino Château Cheval Blanc 1961, które jest przecież kupażem Merlota i Cabernet Franc.  Obecnie wina Merlot znowu wracają do łask. Młode wino Merlot nadaje się do degustacji w temperaturze już od 14 stopni, a dojrzałe, bardziej szlachetne butelki lepiej smakują w przedziale 16-18 stopni Celsjusza. Pełnię aromatu zapewni natomiast serwowanie wina w pękatych, lecz zwężających się ku górze kieliszkach o dużej pojemności.

 

Do czego pasuje wino Merlot - z jakimi potrawami go podawać?

Foodparing, czyli dobieranie wina do określonych dań to praktyka stara jak świat. Głównymi zasadami, jakimi należy się kierować w tym procesie jest podkreślanie smaku potrawy poprzez  dobieranie wina na zasadzie podobieństwa. Wino Merlot występuje dosłownie na każdym poziomie wytrawności – wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Wytrawny, młody Merlot będzie doskonałym kompanem do dań z pieczonym mięsem (jagnięcymi udkami, stekami z wołowiny, schabu ze śliwką, a nawet indykiem). Wino Merlot pochodzące z cieplejszych regionów będzie wspaniale pasować do dań z dodatkiem czekolady lub twardych serów. W przeciwieństwie do win Cabernet Sauvignon, Merlot będzie idealnie pasował do wielu dań kuchni włoskiej, ponieważ odznacza się wyjątkową lekkością i potrafi zaskoczyć swoją gładką strukturą. Wino Merlot będzie stanowił szczególnie udane połączenie z potrawami bazującymi na sosie pomidorowym i tymi zawierającymi Parmezan albo inny rodzaj sera twardego (np. Grana Padano). Miłośnicy kuchni wegetariańskiej mogą zaserwować sobie kieliszek Merlota do grillowanych i pieczonych warzyw lub jesiennych dań z grzybami. Zwolennicy diety mięsnej mogą z powodzeniem połączyć to czerwone wino z pieczonym kurczakiem, kaczką w żurawinie. Młodego Merlota możemy ze spokojem łączyć z lekkimi sałatkami warzywnymi oraz tymi bardziej sycącymi, zawierającymi kawałeczki mięsa. Różowe, leciutkie wino Merlot sprawdzi się w połączeniu z daniami na bazie mięsa drobiowego i białych ryb. Butelka zaś Merlota półwytrawnego lub półsłodkiego może okazać się doskonałym towarzyszem deserów na bazie śmietanki i czekolady, a także świeżych owoców.

 

Czy butelka Merlota nadaje się na prezent?

Obecny trend na dawanie w prezencie alkoholu nie omija jego winnych przedstawicieli. Butelkę wina bierzemy ze sobą na formalne spotkania (np. obronę prac dyplomowych czy firmowy bankiet), jak i mniej formalne imprezy okolicznościowe. Planując babski wieczór z koleżankami w towarzystwie serów, winogron i oliwek, szukamy wina, które będzie uniwersalne – butelka Merlota może okazać się tym, co spełni wszystkie wymogi i zapewni wspaniały wieczór pełen śmiechu i radości. Wiele par młodych decyduje się na wpisanie do zaproszeń ślubnych adnotacji, w której zaznaczają, że życzą sobie, aby goście zamiast kwiatów podarowali im butelkę wina. Wybór szlachetnego, leżakowanego w dębowych beczkach Merlota będzie odebrany jako miły gest, wystarczy przyozdobić je wstążką. Wybierając się na urodziny cioci czy wujka, albo babci nie powinno się iść z pustymi rękami. Półsłodki, starszy Merlot uprzyjemni rodzinną uroczystość i sprawi, że uśmiech zagości na twarzy wszystkich krewnych. Ten rodzaj wina to równie wdzięczny dodatek do koktajli. Dolewając wino Merlot do Whisky Sour, otrzymamy wspaniały, kremowy, nieco bardziej owocowy i zbalansowany koktajl pod nazwą New York Sour. Wina z tego szczepu nadają się również do budowania szprycerów (koktajli na bazie wina z dodatkiem napojów gazowanych) – wystarczy, że połączymy ze sobą porcję Merlota, nieco likieru ze skórek pomarańczy wraz z wodą gazowaną lub Spritem i otrzymamy w ten sposób zaskakujący, musujący i odświeżający koktajl z winną bazą i wyczuwalną subtelnie cierpkością. Myśleliście kiedyś o połączeniu czerwonego wina z colą? Jeżeli nie to musicie wypróbować drinka z tych dwóch składników. Dodając do środka plaster cytryny i lód stworzycie niesamowicie aromatyczną, nieco korzenną kompozycję, która podbije serca alkoholowych nonkonformistów. Niezwykle modnego Aperola albo jego równie smacznego kolegę (Campari) możecie połączyć w wyjątkowo przyjemny koktajl z cytrusową nutą w tle. Pamiętajcie, że przy tworzeniu barmańskich receptur ogranicza was tylko własna wyobraźnia, a często zdarza się tak, że to, co wydaje nam się do siebie nie pasować, tworzy znakomitą całość. Rzecz jasna koktajle te (jak i wino solo) powinny być pite, gdy masz ukończone 18 lat.

 

Ile kosztuje wino ze szczepu Merlot?

Cena Merlota, podobnie jak w przypadku smaku, zależy w dużej mierze od miejsca pochodzenia, a także wielkości upraw i jakości owoców. Tańsze wina Merlot z Bułgarii czy Węgier możemy kupić już w cenie kilkunastu złotych, jednakże trzeba uważnie przeczytać etykietę, żeby odpowiednio dobrać poziom wytrawności. Wina z Nowego Świata reprezentują zazwyczaj średnią półkę cenową. Godne uwagi są głównie te butelkowane w kraju produkcji. Są to zazwyczaj wina dobrej jakości, o gładkiej strukturze z wyraźnie owocowym aromatem. Najszlachetniejsze Merloty pochodzą z obszaru Włoch, Hiszpanii i rzecz jasna z Francji. Takie butelki są niestety nieco droższe od reszty – ich cena zaczyna się od 40 złotych wzwyż (w serwisie Winnicalidla.pl zamówisz wino Negre Novell w cenie poniżej 40 złotych), wyjątkiem są wina Merlot w wersji różowej, które spotyka się w cenach już od 20 złotych za butelkę. Włoskie Merloty to duża rozpiętość cenowa. Od około 20 złotych za proste, młode Merloty z okolic Veneto, po okrągłe, dostojne wina z Toskanii, które poza nutami owocowymi mają w sobie nieco aromatu drzewnego oraz kawę i lubczyk na finiszu, ale kosztować już mogą nawet kilkaset złotych. Najstarsze, produkowane w sposób tradycyjny wina szczepu Merlot pochodzące z Francji to elegancja sama w sobie. Nic więc dziwnego, że butelki z tego kraju zaliczane są do najdroższych win świata (np. wspomniane już Château Pétrus, którego cena może przekraczać nawet 10.000 złotych). Francuskie Merloty w dużym stopniu podlegają wpływom natury. Tamtejsze uprawy cechuje niezwykle kapryśny klimat dojrzewania winorośli – przez co każdy rocznik wina potrafi smakować inaczej. W serwisie Winnicalidla.pl znajdziesz Merloty z całego świata – Węgier, Bułgarii, Hiszpanii, Włoch, Nowego Świata, oczywiście również z Francji a nawet z Niemiec. Wytrawne francuskie Merloty pasujące do czerwonego mięsa, butelki pochodzące z Włoch, które odmienią smak makaronu i cięższe węgierskie wina idealne do dań z grilla i deserów, a także wiele, wiele innych. Wystarczy, że wybierzesz interesujące Cię wino i złożysz rezerwację na stronie, dzięki której odbierzesz butelkę Merlot wino z wybranego Lidla w terminie 7 dni od daty złożonego zamówienia. I to wszystko za pomocą jednego kliknięcia!

Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także: