Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wina ze szczepu Gewürztraminer
Gewurztraminer to jedna z najbardziej charakterystycznych odmian winorośli używanych w dzisiejszym przemyśle winiarskim. Te szaro-różowe winogrona pozwalają na uzyskanie bardzo aromatycznego wina o złożonym i mineralnym, owocowo-kwiatowym smaku. Aromatyczne właściwości tego szczepu ujawniają się jedynie w chłodnym klimacie. Dlatego też, Gewurztraminer uprawiany jest praktycznie wyłącznie w obszarach, które charakteryzują niższe temperatury. Duże uprawy tego szczepu znajdują się we francuskiej Alzacji, północnych Włoszech, na terenie Niemiec i austriackiej Styrii. Gewurztraminer uprawiany jest również w Europie Środkowo Wschodniej – w Czechach i Słowacji, na Węgrzech, w Słowenii, Rumunii, a nawet w Polsce.
Zależnie od pory zbiorów wino Gewurztraminer może mieć wyczuwalne nuty grejpfruta, płatków róży, owoców liczi lub ananasa. Wina Gewurztraminer cechują się zwykle niewielką kwasowością. W winach tego rodzaju stosunkowo często zostawia się też tak zwany resztkowy cukier.
- Dzięki swojej słodyczy Gewurztraminer idealnie pasuje do bardzo pikantnych dań.
- Może być idealnym towarzyszem ostrych potraw kuchni tajskiej, indyjskiej czy bliskowschodniej.
- Z dań mięsnych do wina tego rodzaju pasować będzie kurczak, kaczka czy wieprzowina.
- Osoby unikające mięsa mogą serwować Gewurztraminer do delikatnych, miękkich krowich serów lub grillowanych warzyw.
Podobnie jak inne białe wina, Gewurztraminer powinien być serwowany w stosunkowo niskiej temperaturze. Idealne będzie wino schłodzone w lodówce do temperatury około 10 stopni Celsjusza.
Gewurztraminer to często wina niedoceniane, dzięki temu ich ceny nie są tak wyśrubowane, jak w przypadku niektórych innych, popularniejszych szczepów. . W sklepach Lidl znaleźć można wina odmianowe Gewurztraminer , a wśród nich znajduje się doceniony przez środowisko winiarskie, polski Gewurztraminer z winnicy w Srebrnej Górze. Wina kupażowane z tą odmianą można kupić w niższych cenach.