Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wina ze szczepu Chardonnay
Chardonnay to jeden z najpopularniejszych szczepów winogron na świecie. Uprawy Chardonnay znajdują się praktycznie w każdym kraju z winiarskiej czołówki, a właściwie w każdym kraju, w którym produkuje się wino. Swoją popularność Chardonnay zawdzięcza przede wszystkim temu, że winogrona te można uprawiać w bardzo zróżnicowanym klimacie. To właśnie siedlisko winnicy i klimat decydują o charakterze wina Chardonnay. W obrębie tego szczepu istnieje również bardzo wiele klonów, których użycie skutkuje zróżnicowanym smakiem wina. Największe europejskie uprawy Chardonnay (poza Francją) znajdują się się we Włoszech, Hiszpanii, Słowenii i Mołdawii. Z kolei wśród regionów Nowego Świata prym w uprawach Chardonnay wiedzie Kalifornia. Poza Złotym Stanem, duże połacie tych winogron można znaleźć w RPA, Australii, Chile, Argentynie i Nowej Zelandii.
Zarówno smak jak i cena wina Chardonnay może się więc diametralnie różnić w zależności od wielu czynników. Klon szczepu, miejsce uprawy i klimat danego regionu pozwalają na stworzenie wina Chardonnay o smaku lekkim i delikatnym albo o aromatach bogatych i dojrzałych. Odpowiedź na pytanie, jakim winem jest Chardonnay nie jest więc jednoznaczna. Kremowe, ciężkie Chardonnay z Kalifornii będzie świetnym uzupełnieniem dań mięsnych z indyka, kurczaka czy jagnięciny. Cięższe Chardonnay skomponują się również idealnie z dojrzałymi lub twardymi serami. Z kolei lżejsze, bardziej kwaskowate i odświeżające wina Chardonnay podaje się do ryb, owoców morza czy miękkich serów. Cechą wspólną wszystkich win Chardonnay są charakterystyczne owocowe, tropikalne nuty ananasa, brzoskwini czy mango.
W Winnicy Lidla znaleźć można białe, wytrawne i półwytrawne wina Chardonnay z różnych krajów i regionów. Od francuskich klasyków po Chardonnay z Australii, Włoch, Węgier czy rodzimych win z polskich winnic. Cena Chardonnay jest tak samo zróżnicowana, jak rodzaje win powstające z tej odmiany.