- 25% NA WINA.EXTRA -10% Z AKCESORIAMI -  SPRAWDŹ>

Skala ekspertów

SKALA EKSPERTÓW
TO SKALA 100 PUNKTOWA

Ocena umożliwia precyzyjne wyróżnienie win bardziej
atrakcyjnych pod względem wyglądu, zapachu i smaku.

SKALA WYKORZYSTYWANA
NA STRONIE

Skala ocen

  • 95 - 100 wino wybitne pod każdym względem

  • 90 - 94 wino wyróżniające się stylem i charakterem

  • 85 - 89 wino o wyjątkowych walorach

  • 80 - 84 wino dobrej jakości

Według opinii ekspertów
wszystkie wina ocenione
powyżej 80 punktów
są winami dobrymi.

Wyróżniają się czystością oraz jakością aromatów, posiadają wyrazistą i zrównoważoną 
strukturę. Punktacja wzrasta proporcjonalnie do jakości, dojrzałości i bogactwa
aromatów wina.

Jak zachowują się
wina ocenione poniżej
80 punktów?

Wina, które uzyskują pomiędzy 70 a 80 punktów bywają mniej wyraziste, ze słabszej
jakości aromatami, brakami w równowadze, często niedojrzałe lub za stare.
Wina, które posiadają poniżej 70 punktów, nie są polecane do konsumpcji.

Jakie parametry
wina podlegają ocenie?

  • Wygląd

    Wygląd

    ważna jest klarowność trunku,
    jego gęstość, barwa oraz jej
    intensywność

  • Zapach

    Zapach

    ocenie podlega jakość oraz
    intensywność aromatów, jak również
    ich rodzaj i stopień rozwoju

  • Smak

    Smak

    oceniając smak wina uwzględnia się intensywność poszczególnych
    elementów struktury, ich wzajemną równowagę oraz relację
    z aromatami wyczuwalnymi w ustach. Brana jest także pod uwagę
    długość posmaku, typowość w zakresie danego szczepu lub regionu,
    stopień rozwoju wina i możliwość jego dalszego przechowywania

Skala ekspertów

Czy sama skala
punktowa wystarczy
do oceny wina?

Z punktu widzenia konsumenta, oprócz zwrócenia uwagi na punktację, ważne jest
również zapoznanie się z opisem trunku. Dzięki opisowi konsumenci mogą podjąć
decyzję, czy dane wino mieści się w akceptowalnym przez nich zakresie smakowym -
chodzi tutaj o intensywność struktury oraz rodzaj aromatów.  

Nasi eksperci

Richard Bampfield

RICHARD BAMPFIELD

Posiada najwyżej ceniony tytuł MASTER OF WINE
(MW ma tylko ok. 300 osób na świecie), 
jest również naszym niezależnym testerem wina. Tytułem MW
posługuje się już od ponad 25 lat.

Richard jest przewodniczącym komisji szanowanego międzynarodowego konkursu winiarskiego International Wine Challenge.
Richard Bampfield

MICHAŁ JANCIK

Wykładowca sensoryki na kierunku Enologia, Uniwersytet Jagielloński
w Krakowie. Sommelier Profesjonalny Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Mistrz Polski Sommelierów z roku 2000. Półfinalista Mistrzostw Europy Sommelierów w latach 1996, 2000.
Półfinalista Mistrzostw Świata Sommelierów 1998 w Wiedniu.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

W związku ze zmianą przepisów po 25.05 2018 (rozpoczęcie obowiązywania RODO) dokonaliśmy zmian w naszej polityce prywatności. Obejmuje ona teraz pełną, zgodną z kształtem nowych regulacji prawnych, informację na temat przetwarzania Twoich danych osobowych. Treść polityki dostępna jest tutaj.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookie raz podobną technologię w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszej oferty do potrzeb użytkowników.

Pliki cookie oraz podobnych technologii, jakie mogą zostać zamieszczone na urządzeniu końcowym użytkownika są definiowane w oprogramowaniu służącym do przeglądania stron internetowych (przeglądarce internetowej) przez jego dostawcę. Użytkownik w każdej chwili może dokonać zmian tych ustawień, w ten sposób akceptując lub odrzucając część z tych plików.

Zwracamy uwagę, iż niektóre z nich są niezbędne dla prawidłowego działania aplikacji bądź usługi, jej bezpieczeństwu lub służą po prostu wygodzie korzystania ze strony (np. zapamiętujące niektóre elementy działania na stronie do końca sesji).

Korzystając z niniejszej strony bez zmiany w ustawieniach swojej przeglądarki - zgadzasz się na zapisywanie informacji (cookie) w pamięci urządzenia końcowego w niezmienionym zakresie oraz nasz dostęp do nich.

Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.


Więcej informacji