Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

O whisky z okazji 27 marca: Międzynarodowego Dnia Whisky

W dniu 27 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Whisky. Jego pomysłodawcami byli w roku 2008 Hans i Becky Offringa, który postanowili w ten sposób uczcić pamięć swojego przyjaciela i guru w dziedzinie whisky jakim był Michael James Jackson. Krytyk ten zasłynął z wielu publikacji na temat whisky oraz piw. W Dzień Whisky zbierane są również datki na walkę z chorobą Parkinsona, na którą cierpiał M.Jacskon.


Data obchodów Dnia Whisky jest znakomitą okazją do zastanowienia się nad różnorodnością smakową tego znanego trunku. Whisky może być produkowana na całym świecie. Cechą wspólną wszystkich whisky są surowce niezbędne do produkcji tego destylatu, są nimi: woda, zboże i drożdże. Pochodzenie i rodzaj każdego z surowców wpływa na smak whisky. Duże znaczenie ma również sam proces produkcji.

W zależności od kraju i obowiązujących w nim norm stosowana jest dwu lub trzy krotna destylacja w alembikach lub kolumnach destylacyjnych, których różne kształty i rozmiary powodują dalsze różnice w smaku whisky.

Dojrzewanie to długi proces przemian struktur aromatycznych mający miejsce najczęściej w drewnianych beczkach. Ich kształt, surowiec z którego zostały wyprodukowane oraz ewentualnie rodzaj trunku dojrzewającego w nich wcześniej, w ostateczny sposób kształtuje charakter whisky.Różnice w smaku pomiędzy whisky są na tyle duże, iż warto brać je pod uwagę wybierając trunek z półki sklepowej.

Whisky szkocka

Whisky szkocka może być lekko dymna do mocno torfowej. Gorzelnie położne bliżej morza wytwarzają whisky o smaku słonawym, gdyż miejsce, w którym składowane są beczki również ma znaczenie. Najbardziej wyraziste w smaku whisky powstają na wyspie Islay. Cechują się aromatami dymu, wędzonki, suszonych owoców i bakalii oraz gęstą, oleistą wręcz teksturą.


Whiskey irlandzka

Whiskey irlandzka, historycznie z najdłuższą tradycją wytwarzania, na ogół cechuje się łagodniejszym smakiem porównując do szkockiej. Swój charakter zawdzięcza trzykrotnej destylacji oraz wykorzystaniu gorącego powietrza w procesie suszenia słodu jęczmiennego (chociaż zdarzają się wyjątki).


Bourbon

Bourbon, produkowany w Stanach Zjednoczonych, przy użyciu minimalnie 51% ziaren kukurydzy, posiada smak słodszy, obfitując w aromaty banana, mango, tostów, wanilii i toffi.


Osobną kategorię pośród whiskey amerykańskich stanowią trunki z Tennessee. Ich słodkawy smak i silny aromat tostowo-owocowy zawdzięczamy większej proporcji ziaren kukurydzy, dokładnej filtracji węglem klonowym oraz długiemu dojrzewaniu w silnie wypalonych beczkach.

W opinii koneserów za najlepsze obecnie whisky na świecie uchodzą trunki z Japonii.

Cechują się niezrównaną elegancją i równowagą w smaku. Na fakt ten wpływa czystość wody z górskich strumieni, najwyższa jakość zbóż, precyzja najmniejszych detali procesu produkcji oraz właściwości japońskiego dębu Mizunara, wykorzystywanego do produkcji beczek.

Whisky spożywana jest najczęściej bez dodatków, z lodem, z wodą lub w koktajlach. Japończycy zalecają by najlepsze whisky podawać na lodowej kuli, ale przygotowanie takiej kuli wymaga nie lada wprawy. Faktem jest, że mocny destylat pachnie wyraźniej, gdy jego moc zostanie obniżona do około 40%. Efekt ten daje się zauważyć zwłaszcza w whisky o szczególnie torfowym.

Jak serwować?

Schłodzona whisky zmieszana z zimną wodą w proporcjach 1 do 2 znakomicie nadaje się do podawania z potrawami. Pasuje np. do sushi, smażonej lub wędzonej ryby lub grillowanego mięsa.