Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Kupażowanie – co to za proces?

Kupażowanie to nic innego jak mieszanie alkoholi. W przypadku wina polega ono najczęściej na łączeniu w odpowiednich proporcjach win bazowych z różnych odmian winorośli. Kupażowaniu mogą być ponadto poddawane trunki takie jak whisky lub piwo. Celem mieszania jest uzyskanie pożądanych właściwości trunku – przede wszystkim bukietu, poziomu słodyczy, kwasowości, cierpkości i stężenia alkoholu. W jaki sposób proces ten przebiega w przypadku poszczególnych trunków? Odpowiadamy i zachęcamy do lektury.


Mieszanie piw

O ile złym pomysłem może okazać się mieszanie piwa z innymi alkoholami w trakcie imprezy, o tyle pewne szczególne style piwa możliwe są do osiągnięcia jedynie poprzez kupażowanie. Trunkiem takim jest m.in. Gueuze, belgijski lambic, czyli szczególna odmiana piwa pozyskiwana drogą fermentacji spontanicznej. Oznacza to, że piwo nie jest zaszczepiane przez piwowara drożdżami, lecz dostają się one do niego w sposób naturalny, wraz z powietrzem. Aby otrzymać piwo Gueuze, należy wymieszać poszczególne roczniki lambica, a następnie przelać całość do beczek, w których wcześniej dojrzewało wino musujące. Niepowtarzalny smak Gueuze jest zasługą starszych roczników lambica, natomiast wykorzystane młodsze piwa – dzięki wysokiej zawartości cukru – umożliwiają dalszą fermentację.


Kupażowanie whisky

Mieszanie różnego rodzaju whisky (zazwyczaj single malt, czyli whisky słodowych) doprowadzić może do powstania whisky typu blended. Mieszanie alkoholi w tym przypadku pozwala uzyskać wysokiej jakości trunek w sposób o wiele prostszy od produkcji dobrej whisky single malt, np. Scapa Skiren, 40%. Obie odmiany trunku mają swoich zagorzałych zwolenników. Whisky single malt przez wielu koneserów wybierana jest do picia solo lub z odrobiną wody. Whisky typu blended (np. Chivas Regal XV 15 Yo, 40%) bywa natomiast konsumowana z lodem lub wykorzystana jako składnik ekskluzywnych koktajli.


Mieszanie win – dlaczego się to robi?

Wina są trunkami, które najczęściej ze wszystkich alkoholi podlegają procesowi mieszania. To właśnie dzięki kupażowaniu produkowane są wina wieloszczepowe, a także, co może niektórych zaskakiwać, znaczna część win znanych jako jednoszczepowe. Wina wyprodukowane wyłącznie z jednego szczepu należą bowiem do rzadkości.

Ze względu na fakt, że poszczególne odmiany winogron dojrzewają w różnym czasie (od sierpnia do października), fermentacje poszczególnych szczepów przebiegają zazwyczaj oddzielnie i dopiero gotowe wina są ze sobą mieszane. Zdarza się również mieszanie wina niedojrzałych, które starzeją się już jako kupaż.

Istnieją także inne przesłanki za mieszaniem win dojrzałych. Dzięki tej metodzie enolog wie jakimi właściwościami odznaczało się wyprodukowane wino i jeśli zależy mu na wyeksponowaniu jednej (lub więcej) z jego cech, ma ku temu okazję, poddając wina bazowe procesowi kupażu. Jeśli np. dane wino nie było zadowalające pod względem smaku, jednak odznaczało się pożądanym bukietem, można je połączyć z winem o smaku odpowiednio intensywnym, lecz mniej rozbudowanym aromatycznie. W ten sposób, za sprawą kupażowania win, producenci są w stanie uzyskać trunek, który zaspokoi zarówno nasze zmysły smaku, jak i węchu.


Mieszanie różnych gatunków win

Wyjaśniliśmy już, dlaczego kupażowanie w większości wypadków polega na łączeniu gotowych win. Z jakich jednak odmian wina najczęściej miesza się ze sobą? Dobrym przykładem wina wieloszczepowego jest Szampan (np. Champagne Veuve Clicquot Demi-Sec). Powstaje on z połączenia szczepów Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Do otrzymania czerwonego wina Bordeaux łączy się odmiany Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot. Hiszpańska Cava z kolei opiera się na odpowiednich proporcjach szczepów Macabeo, Parellada, Xarello i czasami Chardonnay.

Zachęcamy do zapoznania się z naszym katalogiem. Za pośrednictwem Winnicy Lidla zarezerwować możesz wyśmienite wina wieloszczepowe z całego świata.