Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Grenache – co to za wino?

Grenache – co to za wino?

Grenache jest winem produkowanym ze szczepu winorośli o tej samej nazwie. Wytwarza się z niej głównie wina lekkie, intensywnie owocowe, mało kwasowe i z niewielką zawartością garbników, ale dość mocno alkoholowe. Wyczuwa się w nim mocne nuty śliwek, malin i czereśni. Ze względu na niewielką zawartość kwasu jabłkowego w moszczu, wino dość szybko się utlenia. Z tego też względu Grenache słabo nadaje się do starzenia w beczkach. Wyjątek stanowią grona z wysoko położonych upraw, gdzie różnice klimatyczne wpływają na większą koncetrację kwasów a co za tym idzie większy potencjał dojrzewania wina.

Nieco inny charakter ma wino ze starszych krzewów rosnących na ubogich glebach. Jest ono o wiele bardziej skoncentrowane i pozbawione wad wina z młodszych krzewów. To, co je wyróżnia, to przede wszystkim wysoka zawartość garbników, nadających winu cierpki charakter.

Wino z odmiany Grenache często jest składnikiem kupażu, czyli mieszanki dwóch lub więcej win bazowych o uzupełniającym się charakterze. W różnych krajach Grenache miesza się z różnymi winami. W Hiszpanii jest to Tempranillo, a we Francji – Syrah. Dlaczego Grenache miesza się z innymi winami? Głównymi powodami są potrzeba uzyskania bogatszego smaku oraz obniżenia zawartości alkoholu, który w Grenache naturalnie występuje w wysokim stężeniu.

Garnacha – co to jest?

Poszukując informacji o winie Grenache można natknąć się również na określenie Garnacha. Co to takiego? Garnacha to po prostu miejscowa nazwa szczepu Grenache w Hiszpanii. Czy Grenache wywodzi się więc z Półwyspu Iberyjskiego? Nie jest to takie pewne. Winiarze spierają się, czy jest to Hiszpania, czy może Włochy albo Francja. Jeśli wziąć pod uwagę wielkość współczesnych upraw, to Grenache reprezentowałoby wina francuskie. W południowej części Francji, w Dolinie Rodanu, jest to najpopularniejszy szczep winorośli. W Hiszpanii najwięcej Grenache jest w regionie Aragonia, a we Włoszech na Sardynii. To jednak nie wszystkie miejsca. Szczep Grenache uprawia się chętnie także w Kalifornii, Grecji, RPA, Chile czy Argentynie.

Grenache wino – czerwone czy białe?

Wino czerwone francuskie Grenache często łączone jest w kupażu z trunkiem z odmiany Merlot lub Syrah. W Hiszpanii chętnie miesza się Grenache iMourvedre, odmianę winorośli o czarnych owocach. Ponieważ szczep Grenache daje wino o silnym wybarwieniu, całkiem często wykorzystuje się je do produkcji różowego wina. Za przykład niech posłuży Grenache Rose – wino z francuskiej Prowansji. W innych różowych winach prowansalskich często występująca mieszanka to Cinsault, Grenache, Mourvedre i Syrah. To lekkie wino różowe wytrawne o aromatach czerwonej porzeczki, maliny i poziomki.

Na przeciwległym biegunie smakowym sytuuje się natomiast wino wytrawne Les Cazals z południowo-francuskiego regionu Fitou. Ma bogaty bukiet aromatów z ciemnymi owocami na czele, korzennymi i mineralnymiakcentami. Jest to ciężkie wino czerwone, a za zrównoważony alkohol i kwasowość odpowiada mieszanka szczepów Carignan, Grenache i Syrah.

Grenache wino – cena

Ile kosztuje wino Garnacha? Cena jest bardzo przystępna. Czyste (ale rzadko spotykane) Grenache kosztuje powyżej 40 zł. Różowe wytrawne Garnacha w Lidlu kosztuje 25 zł. Najsmaczniejsze mieszanki z rozsądnej półki cenowej to wina kosztujące od 23 do 60 zł.

Jak pić wino Grenache?

W czym pić Grenache? Kieliszki, które najpełniej ujawnią potencjał tego wina, to kieliszki pękate i zwężające się ku górze, czyli takie same jak do picia intensywnych win o ciężkich, korzennych bukietach.

Wina ze szczepu Garnacha – dzięki łączeniu z bogatymi w taniny winami Syrah i Mourvèdre – bardzo dobrze smakują z daniami mięsnymi. Polecamy je do wołowiny, wieprzowiny i cielęciny i dziczyzny.

Mocne i owocowe wino śródziemnomorskie? Jedna z najlepszych możliwości to właśnie wino Grenache. Jest dodatkiem do innych win, który wspaniale wzmacnia ich strukturę i moc, a sam szczep idealnie nadaje się do produkcji win różowych. Chcesz wiedzieć więcej, nie tylko o winie Grenache? Przeczytaj Jak smakują popularne szczepy? oraz Hiszpańskie wina – 2 regiony winiarskie, które musisz znać!.