NEWSLETTER -  ZAPISZ SI─ś>

Wino wytrawne

O tym czy wino jest wytrawne decyduje zawarto┼Ť─ç tak zwanego cukru resztkowego. Na poziom cukru wp┼éywa przede wszystkim to na jakim etapie przerwany zosta┼é proces fermentacji wina.Wybieraj─ůc dobre wino wytrawne powinni┼Ťmy kierowa─ç si─Ö nie tylko zawarto┼Ťci─ů cukru. Bardzo wa┼╝nymi aspektami wp┼éywaj─ůcymi na to jak odbieramy jest równie┼╝ jego kwasowo┼Ť─ç, intensywno┼Ť─ç garbników oraz poziom alkoholu. Tu powinni┼Ťmy kierowa─ç si─Ö przede wszystkim w┼éasnymi preferencjami. Wytrawne wina s─ů cz─Östym towarzyszem ró┼╝norakich posi┼éków. Lekkie, orze┼║wiaj─ůce, bia┼ée wina wytrawne jak Sauvignon Blanc czy Pinot Grigio mo┼╝emy poda─ç do da┼ä ze ┼Ťwie┼╝ych lub grillowanych warzyw, ryb, czy sosów na bazie oliwy lub ┼Ťmietany. Z kolei czerwone wina wytrawne b─Öd─ů pasowa─ç do wielu gatunków mi─Ös i serów, a nawet niektórych deserów. Kieliszek wytrawnego Cabernet Sauvignon  mo┼╝e towarzyszy─ç nam na ka┼╝dym etapie posi┼éku od przystawki po  czekoladowy deser.