Wino czerwone

Wino, które powstało z czerwonych winogron. Charakteryzuje się czerwoną barwą o różnej intensywności – od purpurowej poprzez rubinową po miedzianą. Barwniki zawarte są w skórkach winogron i podczas maceracji przenikają do moszczu gronowego. Czerwone wina najczęściej pachną czerwonymi oraz ciemnymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, wiśnie, śliwki, czarne porzeczki czy jagody. Ich cierpkość zależy od właściwości danej odmiany, długości procesu maceracji oraz długości okresu dojrzewania w drewnianych beczkach. Wina czerwone dobrze komponują się z wędlinami, daniami z mięsa czerwonego oraz dojrzałymi serami.

SPRAWDŹ TEŻ WINA Z INNYCH REGIONÓW ŚWIATA >

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji