Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino
Folly, Montes
750 ml

Wino
750 ml
Wino pasuje do
Wino Folly, Montes - opis produktu
Podczas, gdy trunek się napowietrza wrócimy w naszym opisie do pochodzenia i produkcji trunku. Dolina Apalta ma kształt podkowy i znajduje się na północ od miasta Santa Cruz. Jest niemal swoiście wciśnięta pomiędzy pasmo przybrzeżnych wzgórz na zachodzie i rzekę Tinguiririca na wschodzie (dopływ andyjskiej rzeki Rapel). Winnice znajdują się na dnie doliny i rozciągają się na okoliczne zbocza, wykorzystując maksymalnie światło słoneczne. Uprawy Syrah dla wina Folly zajmują najbardziej strome z dostępnych stoków.
Śródziemnomorski klimat panujący w dolinie sprzyja produkcji winogron najwyższej jakości, a pobliski Ocean Spokojny – z zimnym Prądem Peruwiańskim – zapewnia łagodzący wpływ na temperaturę. Chłodzące aspekty klimatyczne dają się odczuć w smaku lokalnych win, zachowujących wyraźną kwasowość obok mocno rozwiniętych aromatów i solidnej struktury. Dodatkowym czynnikiem podnoszącym kwasowość win, co ma krytyczne znaczenie w ocenie trunku, są różnice temperatur między dniem i nocą, na co wpływ ma również chłodna bryza znad oceanu. Dobowe zmiany temperatur, zwłaszcza w okresie wybarwiania się gron przedłużają sezon wegetacyjny pozwalając winogronom osiągnąć dojrzałość z zachowaniem kwasowości na zrównoważonym poziomie. Ciekawostką jest fakt, że dosłowne tłumaczenie słowa Apalta oznacza “uboga gleba” - takie też są wspomniane już wcześniej gleby tego regionu - ubogie w materię ograniczoną w swoich górnych warstwach - granitowe na zboczach, oraz piaszczysto-gliniaste w dolinie. Konieczność nawadniania dodatkowo ogranicza wydajność w tych już i tak surowych dla roślinności warunkach. W rezultacie opisanych czynników atmosferycznych, topografii i geologii powstają w dolinie Apalta wina pełne smaku, z dobrze wyeksponowanymi taninami i subtelnie podkreśloną kwasowością.
Wracając do Montes Folly, którego degustację warto rozpocząć po odpowiednim napowietrzeniu trunku, uwagę oprócz barwy zwraca bogaty bukiet wina. W rezultacie długiej maceracji oraz 18 miesięcy dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu wino prezentuje szerokie spektrum zapachowe. Aromaty wina przypominają kompozycję jeżyn, czarnej porzeczki, gotowanej śliwki, dżemu truskawkowego, miodu gryczanego, soku z owoców czarnego bzu, czarnego pieprzu, trufli, wanilii, lukrecji oraz tytoniu i toffi. W zapachu wina nie przeszkadzają akcenty beczkowe, a jedynym wyczuwalnym na chwilę obecną rezultatem długiego kontaktu z dębem są elegancko i zdecydowanie ściągające podniebienie, drobnoziarniste garbniki. Opisaną cierpkość łagodzi wyczuwalna kwasowość; najbardziej jednak w ustach fascynuje jakość integracji alkoholu, którego stężenia (15%) domyślimy się dopiero po dokładnym przestudiowaniu etykiety wina. Niespieszne delektowanie się Montes Folly z towarzystwem wymienionych wcześniej potraw a nawet bez dodatków, stanowi doskonały pomysł na długie, jesienno-zimowe wieczory.
Opinie
Osoby, które wybrały ten produkt, oceniły go na:
-
Bardzo dobre wino. Czuć bogactwo Ameryki Południowej, jeżynę, czarną porzeczkę, jagody. Atak na języku delikatny, subtelny. Złożoność bardzo ładna i wysoka kwasowość. Pięknie poskładane taniny.
Znasz to
wino?
Podziel się wrażeniami.
Dodaj opinię