Drinki z Prosecco - 7 przepisów!
Prosecco to włoskie białe wino musujące, które w ostatnim czasie cieszy się rosnącą popularnością. Najczęściej pije się je w odsłonie wytrawnej, do lekkiego posiłku lub solo. To jednak także najważniejszy składnik drinków z Prosecco! Poznaj najpopularniejsze przepisy na koktajle na bazie tej winiarskiej perełki!
Z czym pić Prosecco?
Choć Prosecco uznawane jest za tańszą odmianę Szampana, nie pochodzi ono z Francji. Winorośl, z której produkowane jest to wino, uprawiana jest we Włoszech w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska oraz w prowincji Treviso.
Czym jeszcze różnią się Szampan i Prosecco? Sposobem wtórnej fermentacji. Bazą dla obydwu trunków są wina gronowe z określonych osobnymi normami odmian. Różnice pojawiają się w momencie powstawania bąbelków, które Szampan zawdzięcza wtórnej fermentacji butelkowej, a Prosecco, które tak kochamy w drinkach, procesowi wtórnej fermentacji odbywającej się w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Obydwie procedury powodują, że bąbelki zostają zatrzymane w trunku, tworząc wino musujące, jednak fermentacja butelkowa pozwala osiągnąć znacznie wyższe ciśnienie CO2.
Obydwie procedury powodują, że bąbelki zostają zatrzymane w trunku, tworząc wino musujące, jednak fermentacja butelkowa pozwala osiągnąć znacznie wyższe ciśnienie CO2.
Prosecco to alkohol zachwycający lekkością, w którym wyczuwalne są owocowe i kwiatowe aromaty. Trunek cechuje też delikatna kwasowość, za sprawą której jego smak jest łagodny i orzeźwiający – to zaś sprawia, że jest to idealne wino na lato. A proste drinki z Prosecco, jak i te nieco bardziej wymyślne, są tak odświeżające! By zachować wszystkie walory Prosecco, serwuje się je mocno schłodzone, w temperaturze 6-8°C, w wysokich i wąskich kieliszkach.
Skoro znamy już charakter tego wina, możemy w końcu odpowiedzieć na podstawowe pytanie: z czym można pić Prosecco? Jakie drinki z nim w roli głównej polecamy? Trunek ten często podaje się samodzielnie. Doskonale sprawdza się jako aperitif, a także jako dodatek do lekkich i delikatnych potraw. Prosecco pasuje między innymi do łagodnych serów, owoców morza, białych ryb oraz deserów. Jednak to wino musujące jest również składnikiem wielu popularnych koktajli. Drinki z Prosecco robią furorę!
Jak zrobić drinka Prosecco?
Proste drinki z Prosecco to świetna propozycja zarówno na imprezę ze znajomymi czy spotkanie po pracy, jak i na nieco bardziej oficjalne przyjęcia w gronie rodzinnym. Najmodniejszy drink z Prosecco to bez wątpienia Aperol Spritz, niewiele mniejszą popularnością cieszą się ponadto takie koktajle jak Martini Royale czy Bellini. Drinki na bazie Prosecco można też przygotować, wykorzystując wódkę, gin i likier limoncello. Sprawdzony duet to także drink z Prosecco i sokiem pomarańczowym.
Drink z Prosecco i Aperol
Aperol to włoski aperitif o jasnoczerwonym kolorze. Napój składa się z ekstraktów z gorzkich pomarańczy, rabarbaru, lukrecji, anyżu i ziół. Trunek jest często używany do przyrządzania koktajli, takich jak wspomniany już Aperol Spritz. Jak przygotować ten słynny włoski klasyk?
SKŁADNIKI:
75 ml Prosecco,
50 ml Aperol,
25 ml gazowanej wody mineralnej,
kostki lodu.
WYKONANIE:
Wlewamy kolejno Prosecco, Aperol i wodę gazowaną.
Na koniec możemy dodać plasterek pomarańczy.
Drink z Prosecco i Martini
SKŁADNIKI:
60 ml Prosecco,
60 ml Martini Bianco,
sok z całej limonki,
lód.
WYKONANIE:
Przepis na drink z Prosecco i Martini jest bardzo prosty – wystarczy napełnić kieliszek lodem, wlać do niego alkohol i dodać wyciśnięty sok z limonki.
Całość można udekorować listkiem mięty.
Drink z Prosecco i brzoskwinią
Następna propozycja to Bellini – kultowy wenecki koktajl z Prosecco i białych brzoskwiń, który serwuje się w wąskich, podłużnych kieliszkach.
SKŁADNIKI:
100 ml Prosecco,
50 ml musu ze świeżej i dojrzałej białej brzoskwini.
WYKONANIE:
Do schłodzonych kieliszków nakładamy brzoskwinie, dolewamy wino musujące i dokładnie mieszamy. Koktajl możemy udekorować kawałkiem brzoskwini.
Drink z Prosecco i wódką
Prosecco można też mieszać z mocniejszymi alkoholami,
w tym z wódką. Łącząc te dwa trunki, możemy przygotować odświeżający i niezwykle orzeźwiający drink Sgroppino,
idealny na gorące, letnie dni.
SKŁADNIKI:
30 ml Prosecco,
15 ml wódki,
dwie gałki lodów cytrynowych lub sorbetu cytrynowego,
kilka kostek.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy w mikserze aż do uzyskania gęstego kremu. Gotowy koktajl przelewamy do zmrożonych kieliszków na wino i posypujemy skórką z cytryny.
Drink z Prosecco i ginem
French 75 to popularny koktajl na bazie Szampana i ginu, którego historia sięga XIX wieku, a rozkwit popularności nastąpił w latach 20 minionego stulecia. Szampan można jednak z powodzeniem zastąpić Prosecco, w ten sposób tworząc drink French 77.
SKŁADNIKI:
30 ml ginu,
15 ml soku z cytryny,
15 ml syropu cukrowego,
Prosecco.
WYKONANIE:
Do shakera wlewamy gin, sok z cytryny oraz syrop cukrowy i wstrząsamy. Przelewamy do kieliszka, dopełniamy winem musującym i dekorujemy paskiem skórki z cytryny.
Drink z Prosecco i limoncello
Limoncello to włoski likier cytrynowy z Kampanii o żółtej barwie.
SKŁADNIKI:
100-150 ml Prosecco,
40 ml limoncello,
4-5 kostek lodu
plasterek cytryny, pomarańczy i limonki.
WYKONANIE:
Do kieliszka wkładamy lód, wlewamy limoncello i dopełniamy winem musującym. Całość można wymieszać, ale nie jest to konieczne, a na koniec wrzucamy plasterki cytrusów.
Drink Hugo – przepis na orzeźwiający drink z Prosecco
Ostatnia z naszych dzisiejszych propozycji, gdy chodzi o przepisy na drinki z Prosecco, to słynny koktajl Hugo. To właśnie to dumne imię nosi drink z Prosecco i sokiem z bzu. Drink Prosecco Hugo to pochodząca z włoskiego Południowego Tyrolu (z Naturns) wariacja na temat słynnego koktajli Aperol Spritz. Stanowi wymarzony wybór dla wszystkich tych, którzy poszukują w drinku z Prosecco maksymalnego poziomu orzeźwienia. Specjał ten właściwości zawdzięcza synergicznemu oddziaływaniu poszczególnych elementów tej barmańskiej układanki! Sprawdza się idealnie w roli aperitifu.
SKŁADNIKI:
30 ml syropu z czarnego bzu
70 ml Prosecco
20 ml wody mineralnej
plasterek limonki
kilka listków mięty
WYKONANIE:
W naszym ulubionym kieliszku koktajlowym umieśćmy kilka kostek lodu, a następnie wlejmy wino musujące, syrop oraz wodę mineralną. Na wierzch dodajmy miętę. Wymieszajmy starannie drink z Prosecco i sokiem z bzu. Udekorujmy szkło limonką. Gotowe!
Uwaga – drink Prosecco Czarny Bez (taką możemy nadać mu polską nazwę) doczekał się przynajmniej kilku ciekawych wariantów. Możemy zatem przygotować Hugo Rose, gdy do drinka wybierzemy różowe Prosecco. Jeśli natomiast marzy nam się mocniejszy drink z Prosecco, do przepisu dodajmy odrobinę ginu. Mamy również prawo syrop z czarnego bzu zastąpić syropem malinowym i uzyskać tym samym Hugo Raspberry!
Dobrze schłodzone Prosecco wspaniale smakuje samodzielnie, sprawdzając się zarówno jako aperitif, jak i jako dodatek do wielu dań. Jednak słynne włoskie wino musujące jest także doskonałym składnikiem wielu koktajli, w każdym z nich prezentujące nieco inne oblicze. Wypróbuj najciekawsze przepisy na drinki z Prosecco wraz z Winnicą Lidla!