1Wybierz i zarezerwuj online
2Odbierz i zapłać w sklepie Lidl

Gatunki win

Inne alkohole

znajdź inspiracje
Idź do kuchni lidla

O alkoholach

Drinki z białym rumem – jak je zrobić? 3 przepisy

Biały rum to składnik wielu aromatycznych drinków, przyrządzanych w niemalże każdym klubie, pubie czy restauracji. Cieszy się niesłabnącą popularnością oraz delikatnym i słodkim smakiem. Drinki z białym rumem sprawdzają się zarówno w porze letniej, jak i zimowej. Są zatem ciekawym połączeniem z alkoholem mocnym, które przypadnie do gustu wielu smakoszom. Biały rum może być łączony w drinki z innymi dodatkami, tworząc przyciągające uwagę zestawienia.

Drinki z rumem ciemnym – 3 najciekawsze

Rum kojarzony jest zazwyczaj z intensywnym smakiem i zapachem. To napój o wysokiej zawartości alkoholu, w granicach od 37,5% do ponad 80%. Pozyskiwany jest głównie ze sfermentowanych pozostałości po produkcji cukru z trzciny cukrowej.

Drinki z ginem i grenadiną – idealne na każdą imprezę!

Spotkanie z bliskimi to świetna okazja, aby spędzić ze sobą czas, ale i spróbować swoich sił jako domowy barman. W końcu najlepiej wznosić toasty ze znajomymi czy z rodziną. Niezależnie od tego, czy to impreza w gronie najbliższych, czy przyjęcie okolicznościowe na większą liczbę osób, samodzielnie przyrządzone napoje będą cieszyć się dużą popularnością.

Bogaty świat win.

Winogrona uprawiane są na całym świecie. Znane są wina francuskie, wina włoskie, wina hiszpańskie, ale to tylko ułamek światowej produkcji. Wiele krajów produkujących wina wyróżnia się wyjątkowymi warunkami klimatycznymi, które spełniają oczekiwania rozmaitych odmian.

Wino na różne okazje.

Butelka wina jako prezent? Prosecco, Szampan czy może Bordeaux? Zawsze elegancko i z klasą? Żeby tak się stało, trzeba wybrać odpowiedni rodzaj wina dla konkretnej osoby. Jak wybrać wino, które sprawi autentyczną radość obdarowanemu? Należy wziąć pod uwagę kilka czynników, jak: smak, cenę oraz wygląd butelki.

Jak powstaje wino?

Winogrona dostarcza się do winiarni, tam następuje wytłoczenie moszczu. W zależności od typu wina sok gronowy poddawany jest procesowi maceracji lub od razu rozpoczyna się fermentacja alkoholowa. Część win dojrzewa po fermentacji w dęb wych beczkach, przez co stają się bardziej wyraziste.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji